DRAMA MIGRATORI

Erdogan rebrà Merkel i Macron per decidir el futur dels refugiats

El president turc organitzarà una cimera amb la cancellera alemanya i el president francès el 17 de març a Istanbul

zentauroepp52686153 file photo  turkish president tayyip erdogan speaks during a200308180541

zentauroepp52686153 file photo turkish president tayyip erdogan speaks during a200308180541 / Umit Bektas

2
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Dilluns a la nit, el president tu Erdoganrc, va marxar molt ràpidament de Brussel·les, La seva comitiva va marxar de la capital europea per la via ràpida, sense saludar ningú, sense parlar amb la premsa i sense seguir cap mena de protocol, que el temps apressa.

En total, Erdogan no va passar a Bèlgica més de quatre hores. A la tornada, a l’avió presidencial, no obstant, el turc sí que va parlar. Va fer un anunci important: «Dimarts que ve [17 de març] ens trobarem a Istanbul amb la cancellera alemanya, Angela Merkel, el president francès, Emmanuel Macron, i probablement el primer ministre britànic, Boris Johnson».

«La UE ha de veure la situació en general –ha continuat Erdogan. La crisi de refugiats a Idlib [Síria] és un test enorme, i serà més important per a la UE que per a nosaltres. Nosaltres hem pres els civils d’Idlib sota la nostra protecció i hem establert un alto el foc pel qual hem pagat un preu altLa UE ha de posar la seva part».

Així, el pla de Turquia, va explicar Erdogan, és clar: reeditar l’acord amb la UE del 2016 i actualitzar-lo per complet. En la reunió de dilluns, Erdogan, Ursula Von der Leyen, la presidenta de la Comissió, i Charles Michael, el president del Consell, ja van acordar un primer full de ruta. Van encarregar al cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, i al ministre d’Exteriors turc, Mevlüt Çavusoglu, començar a treballar en això.

I actualitzar el pacte –amb el que Turquia mai ha estat contenta, ja que considera que la UE mai el va complir– significa millorar-lo. Fer confessar, en definitiva, més coses a Brussel·les.

Peticions i peticions

«[Amb Von der Leyen i Michael] vaig discutir sobre l’actualització de l’acord del 2016, l’acord d’unió duanera, el territori Schengen, la reactivació de les negociacions d’accés de Turquia a la UE, l’obertura de nous capítols i l’enviament ràpid dels milions que encara se’ns deuen per als refugiats, a més de fons addicionals», ha dit Erdogan, que ha afirmat, a més, que espera que es pugui firmar un nou acord abans que acabi el mes i que, no obstant, no té cap intenció de tancar la seva frontera amb Grècia.

Notícies relacionades

De fet, allà, a la frontera que marca el riu Evros, encara queden diversos milers de refugiats esperant que s’obrin les portes. Els grecs –que han bloquejat la seva entrada utilitzant tots els mitjans legals i il·legals a la seva mà–, de moment, els han contingut. Els que segueixen allà, això sí, són diversos milers menys que els de fa una setmana: molta gent, desesperada, enganyada, atrapada, al veure que per allà no arribarien a Europava decidir desfer el seu camí.

Tot un circ muntat per Turquia perquè quedés clar el seu missatge: «La UE necessita més Turquia que Turquia a la UE si aquesta vol ser un actor global important –ha dit aquest dimarts Mevlüt Çavusoglu. La seva frontera sud-est acaba quan comença Turquia. Hem d’implementar una liberalització dels visats a Europa per als ciutadans turcs i actualitzar el nostre acord comercial per solucionar aquesta crisi migratòria».