PROCÉS DE PAU DIFÍCIL

Ghani jura com a president afganès mentre el seu rival crea un govern paral·lel

La cerimònia a Kabul ha sigut interrompuda per sis explosions, que no han causat víctimes ni ferits

zentauroepp52703666 afghan president ashraf ghani  center  opens his coat after 200309171219

zentauroepp52703666 afghan president ashraf ghani center opens his coat after 200309171219 / Rahmat Gul

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El reelecte president afganès, Ashraf Ghani, ha jurat aquest dilluns el càrrec en un moment crucial per a la història del país a l’espera de l’inici de les converses de pau entre el Govern i els talibans, un acte que, no obstant, ha estat entelat per la presa de possessió paral·lela del seu adversari Abdullah Abdullah.

Sincronitzades al minut, les cerimònies de Ghani i Abdullah en dos punts de Kabul han mostrat la debilitat inicial a què s’enfronta el Govern afganès, malgrat l’intent fins a l’últim moment de les dues parts d’assolir un acord, cosa que ha retardat l’inici de la presa de possessió durant diverses hores.

«Demano als meus rivals electorals que s’uneixin a mi per servir aquest sagrat país», ha afirmat Ghani durant el seu discurs, que ha comptat amb la presència d’una àmplia representació diplomàtica, entre els quals destacava el representant especial dels Estats Units per a la pau a l’Afganistan, Zalmay Khalilzad.

Denúncia de frau

Aquesta crisi governamental es gesta des del setembre, quan la celebració dels comicis va estar marcada per una baixa participació per les amenaces dels talibans i les posteriors denúncies de frau massiu dels rivals de Ghani.

Els resultats finals, que es van retardar fins al febrer, van confirmar la victòria de Ghani, amb un 50,64 % dels vots, enfront del 39,52 % d’Abdullah, que mentre rebutjava l’escrutini s’autoproclamava vencedor dels comicis.

No obstant Ghani ha insistit avui durant el seu discurs que no tanca la porta als seus rivals, en clara referència a Abdullah, i ha remarcat que necessita un «govern fort» en vista del moment històric que li ha tocat viure a l’Afganistan.

Abdullah, en el seu discurs, també s’ha mostrat «a punt per a les negociacions» per treballar per a la «unitat de l’Afganistan», tot i que això no ha evitat que es proclamés «president» davant dels assistents.

El moment històric no és cap més que la negociació amb els talibans, un procés de pau que arriba després de la firma d’un acord el 29 de febrer entre els insurgents i els Estats Units a Doha, en què es va pactar la retirada d’aquí a 14 mesos de les tropes estrangeres.

Converses amb els talibans

Per a l’inici de les converses, que estaven previstes en un principi per al 10 de març, els talibans i els EUA havien pactat l’alliberament de 5.000 insurgents, una cosa a què Ghani s’havia oposat fins avui, quan ha semblat, no obstant, disposat a cedir a canvi d’una reducció de la violència.

«L’alliberament dels presoners talibans està vinculat a la pau i la seguretat de les persones, en aquest sentit emetré un decret demà, que inclourà més detalls sobre aquest procés. Afortunadament, arribem a un marc en què, a canvi de l’alliberament de presoners, es produirà una reducció significativa de la violència», ha sentenciat Ghani en un anunci inesperat.

Sis explosions

Notícies relacionades

Tot i això, aquesta violència encara és molt present i també s’ha vist aquest dilluns durant la cerimònia de Ghani, quan s’han sentit fins a sis explosions mentre pronunciava el seu discurs, cosa que ha desencadenat el pànic entre els assistents.

En un gest simbòlic, però, que s’ha convertit en una de les imatges de la jornada, Ghani ha demanat a tothom calma i ha assegurat que unes explosions no els acovardirien, mentre es descordava l’armilla per mostrar que no duia protecció especial. «No estic utilitzant armilla antibales, estic utilitzant roba comuna i corrent. El meu pit està a punt per ser sacrificat per l’Afganistan i el meu poble», ha sentenciat el president afganès entre crits de joia dels assistents. 

Temes:

Afganistan