andrew sabisky

Dimiteix l'assessor de Johnson que va divulgar comentaris racistes

Andrew Sabisky, que acabava de contractar el primer ministor britànic, en el passat havia afirmat que les persones negres tenen un coeficient intel·lectual més baix que la mitjana dels blanques

zentauroepp52249776 prime minister boris johnson leaves downing street following200211162948

zentauroepp52249776 prime minister boris johnson leaves downing street following200211162948 / Stefan Rousseau

2
Es llegeix en minuts
Efe

El primer ministre britànic, Boris Johnson, va evitar aquest dilluns distanciar-se dels comentaris racistes del seu assessor Andrew Sabisky, al qual acabava de contractar i que ha dimitit poc després per la pressió de la resta de partits. En el passat, Sabisky havia afirmat que les persones negres tenen un coeficient intel·lectual més baix que la mitjana dels blanques.

Durant una trobada informativa amb els mitjans aquest dilluns, un portaveu del Govern es va negar repetidament a condemnar els comentaris de Sabisky, que, a diversos articles, ha arribat a defensar l’ús de l’«anticoncepció forçada» per evitar la creació d’una «subclasse permanent».

Sabisky, de 27 anys, ha afirmat que els nord-americans negres tenen un coeficient intel·lectual més baix que la mitjana dels blancs i tenen més probabilitats de tenir una «discapacitat intel·lectual».

A més, en el seu perfil de la xarxa social Twitter ha publicat comentaris misògins i ha indicat que l’esport femení «és més comparable als Jocs Paralímpics que als dels homes». El portaveu governamental va evitar comentar aquestes afirmacions o precisar si el primer ministre hi està d’acord.

«Els punts de vista del primer ministre estan ben publicitats i ben documentats», va reiterar el portaveu en més de deu ocasions, en les quals va ser preguntat què pensava Johnson sobre la intel·ligència de les persones negres i l’eugenèsia, l’estudi de mètodes per criar selectivament éssers humans que millorin la raça humana.

«Rars amb talent»

Sabisky treballava juntament amb l’influent Dominic Cummings, el principal assessor de Johnson, després que aquest anunciés en el seu blog, fa unes setmanes, que el Govern buscava contractar «rars amb talent» per ser assessors a Downing Street.

Notícies relacionades

El polèmic Cummings va ser, per a molts, el cervell de la recent remodelació de Govern duta a terme dijous passat, en què el «premier» va decidir consolidar el seu control de ministeris clau com el d’Economia al dissenyar per a ell un grup d’assessors compartit amb el del seu despatx oficial, cosa que va forçar la dimissió de Sajid Javid, el seu antic titular.

La pressió sobre Johnson perquè acomiadés Sabisky havia augmentat després que el Partit Laborista, primer de l’oposició, demanés el seu relleu. El president de la formació socialdemòcrata, Ian Lavery, va qualificar de «desagradable» que el Govern no hagués condemnat els comentaris de Sabisky i va agregar que «ha recolzat la idea que els blancs són més intel·ligents que els negres». «Boris Johnson hauria de tenir el coratge de fer una declaració amb les seves pròpies paraules sobre per què ha fet aquest nomenament, si ho recolza i quins són els seus propis punts de vista sobre el tema de l’eugenèsia», va apuntar.

Temes:

Boris Johnson