REMODELACIÓ A LONDRES

Boris Johnson canvia el Govern per exercir un poder absolut

Sajid Javid dimiteix com a ministre de Finances al rebutjar l'ordre de Boris Johnson de cessar tots els seus assessors

zentauroepp52274586 britain s chancellor of the exchequer sajid javid arrives at200213130530

zentauroepp52274586 britain s chancellor of the exchequer sajid javid arrives at200213130530 / TOLGA AKMEN

3
Es llegeix en minuts
Begoña Arce

Boris Johnson es proposa governar exercint un poder absolut dins el seu gabinet. Les discrepàncies no caben en l’estratègia que ha dissenyat amb el seu màxim assessor, Dominic Cummings, per canviar de dalt a baix el Regne Unit en els pròxims anys.

Qualsevol cap serà sacrificat, com ha quedat clar aquest dijous, quan el que havia de ser una moderada remodelació de govern, ha acabat amb la inesperada renúncia del ministre de Finances, Sajid Javid.  Tot i que tothom donava Javid com a segur en el seu càrrec, després d’una hora de reunió amb Johnson, el ‘chancellor’ va decidir marxar quan va saber que la condició per conservar el lloc era el cessament de tots els seus assessors i el control per part del número 10, l’oficina del primer ministre, dels futurs reemplaçants.

Davant aquesta exigència, de la qual no havia sigut prèviament advertit, Javid ha manifestat que no ha tingut «cap altra opció que presentar la renúncia». «Els meus assessors han treballat molt dur no només pel Govern, sinó també per tot el país, i no podia acceptar aquestes condicions», ha manifestat. Això era segurament el que Johnson i Cummings esperaven quan van idear el parany.

Mala relació amb Cummings

La sortida d’una de les figures més ben valorades de la nova generació del Partit Conservador, és el resultat de les contínues tensions i discrepàncies, que venia mantenint amb Cummings. A l’agost, l’assessor de Johnson havia acomiadat, posant literalment a la porta, la cap de comunicacions de Javid, que responsabilitzava de filtracions a la premsa, una cosa que ella negava.

La posició moderada de Javid quant a la despesa tampoc quadrava amb els plans de Johnson, que té previstos grans dispendis. El primer ministre i els seus han acabat aconseguint el control del Departament de Finances.   

El fins ara secretari en cap del Tresor, Rishi Sunak de 39 anys, amb només set mesos d’experiència en el càrrec, reemplaçarà Javid, que havia d’haver presentat el pressupost l’11 de març vinent. El ministeri estarà gestionat a partir d’ara per un conjunt de professionals d’aquest departament fusionats amb gent de l’equip de Johnson, que concentra en les seves mans el poder més gran que ha tingut un primer ministre britànic en la seva història recent.

El responsable de Finances laborista, John McDonnell, considera la renúncia de Javid com un exemple que Cummings «ha guanyat la batalla de prendre control absolut del Tresor i col·loca aquest home de palla com a ‘chancellor’».  No es descarta que altres departaments també acabin sota el control directe de Johnson i els seus.

Reemplaçament a Irlanda del Nord 

La segona sorpresa en la remodelació va ser el cessament del ministre per a Irlanda del Nord, Julian Smith. La seva marxa es produeix poques setmanes després d’haver aconseguit acabar amb el bloqueig que des de feia tres anys havia deixat l’Assemblea de Stormont sense govern compartit.

Malgrat l’èxit del pacte entre els unionistes del DUP i el Sinn Féin, a Johnson l’havia disgustat que s’inclogués una investigació sobre els presumptes crims comesos per soldats britànics durant els anys d’enfrontaments i terrorisme. Smith estava molt ben valorat, tant a Belfast com a Dublín. El seu successor és Brandon Lewis

Notícies relacionades

Entre les baixes esperades es van comptar la de la ministra de Negocis, Andrea Leadson; la de Medi Ambient, Theresa Villiers, i la Secretària d’Estat per a la Vivenda, Esther McVey. Leadson va ser reemplaçada pel ministre de Desenvolupament Internacional, Alok Sharma, un departament del qual ara s’ocuparà Anne-Marie Trevelyan.

També va quedar eliminat el pompós fiscal general, Geoffrey Cox, conservador de la vella guàrdia. El substitueix Suella Braverman. Oliver Dowden és el nou ministre de Cultura.  Jonhson va mantenir Dominc Raab a Exteriors; Priti Patel a Interior, i Michel Gove com a Lord Chancellor.