Clatellada al president francès

El partit de Macron busca un pla B per a París

La retirada de Griveaux per un vídeo sexual llasta encara més la campanya de LREM a les municipals

zentauroepp52287086 griveaux200214113707

zentauroepp52287086 griveaux200214113707 / LIONEL BONAVENTURE

3
Es llegeix en minuts
Eva Cantón

El sisme que ha provocat la renúncia del candidat de La República en Marxa (LREM) a l’alcaldia de París no només ha obert un debat sobre l’ús de les xarxes socials i l’«americanització» de la vida política francesa, aliena fins ara a les intimitats sexuals dels polítics, sinó que encara entorpeix més la penosa campanya del partit d’Emmanuel Macron a les municipals del març vinent.

L’estat major de LREM s’ha reunit dissabte per designar el successor de Benjamin Griveaux, que va abandonar aquest divendres després de la difusió de vídeos i missatges sexuals privats enviats el 2018, quan era portaveu del Govern, a una dona que no era la seva.

«Estem més decidits que mai a encarnar un projecte de canvi per a París. La història no està escrita per endavant», ha dit el secretari general de la formació, Stanislas Guerini, a la premsa. LREM explora tots els escenaris possibles i, en aquest context, s’explica la trobada mantinguda dissabte per Guerini amb el candidat dissident de la formació, el matemàtic Cédric Villani, exclòs del partit el gener passat per haver-se negat a retirar-se de la carrera municipal per no perjudicar el candidat designat pel partit.

Recerca de consens

El futur cap de càrtel haurà de conèixer París i reprendre la campanya en una situació de crisi a més de generar consens al si de la formació. «La campanya era i és complicada però no està perduda», ha indicat Marie Laure Harel, una de les portaveus de LREM.

Entre els noms que circulen figura el de la ministra de Sanitat, Agnès Buzyn, el de l’exministre Mounir Mahjoubi o el de Delphine Bürkli, actual alcaldessa del districte 9 de París. Però, segons Le Figaro, el partit busca un «pes pesant» i les mirades es dirigeixen cap a Buzyn i el ministre d’Educació, Jean Michel Blanquer. «No ens hi posem per aconseguir un 10% o un 20%, volem guanyar», va indicar un diputat.

Un revés per al president

Griveaux formava part del primer equip de campanya d’Emmanuel Macron, el que va contribuir a la seva victòria, per la qual cosa la seva caiguda tindrà conseqüències en el nucli dur del macronisme, en la majoria parlamentària i en el Govern. A escala municipal, la principal beneficiària de la retirada de Griveaux podria ser la candidata d’Els Republicans, Rachida Dati, que podria atreure l’electorat de dretes que Griveaux pretenia captar, analitza el director general de l’institut Ifop Frédéric Dabi.

També Emmanuel Macron en surt tocat, tot i que el president no s’ha pronunciat encara sobre l’assumpte. L’únic que ha dit aquest dissabte és que està convençut que Rússia continuarà intentant desestabilitzar les democràcies occidentals immiscint-se en les eleccions i manipulant les xarxes socials.

«Continuarà sent un actor extremadament agressiu els pròxims mesos i els pròxims anys i en totes les eleccions», ha indicat durant la conferència sobre seguretat celebrada a Munic.

Primera vegada

Notícies relacionades

Es tracta de la primera vegada que a França un assumpte sexual es carrega un polític en plena campanya. Segons l’opinió de Christian Delporte, professor d’història contemporània i expert en comunicació política, durant anys l’esfera privada dels polítics estava tancada i no s’hi accedia. La premsa sabia però no en parlava. «Després les coses van canviar pels mateixos polítics que van començar a mostrar la seva vida privada i va portar determinada premsa a verificar si era veritat», analitza a l’emissora France Info.

D’altra banda, l’activista rus Piotr Pavlenski que va reivindicar la difusió del vídeo de Griveaux en una web pornogràfica, ha sigut detingut aquest dissabte, però no per aquesta raó, perquè l’antic candidat a l’alcaldia de París encara no ha presentat una denúncia, sinó per una causa pendent que tenia amb la justícia francesa, que el buscava des del 2 de gener per una baralla amb arma blanca ocorreguda la nit del 31 de desembre en un apartament parisenc.

Temes:

França