Buttigieg pateix i Sanders aguanta al debat previ a les primàries de New Hampshire

Els candidats demòcrates proven de prevenir la fractura del partit després de les ferides d'Iowa

TOPSHOT - (From L) Democratic presidential hopefuls former Mayor of South Bend, Indiana, Pete Buttigieg, Massachusetts Senator Elizabeth Warren, former Vice President Joe Biden and Vermont Senator Bernie Sanders gesture during the eighth Democratic primary debate of the 2020 presidential campaign season co-hosted by ABC News, WMUR-TV and Apple News at St. Anselm College in Manchester, New Hampshire, on February 7, 2020. (Photo by Timothy A. CLARY / AFP)

TOPSHOT - (From L) Democratic presidential hopefuls former Mayor of South Bend, Indiana, Pete Buttigieg, Massachusetts Senator Elizabeth Warren, former Vice President Joe Biden and Vermont Senator Bernie Sanders gesture during the eighth Democratic primary debate of the 2020 presidential campaign season co-hosted by ABC News, WMUR-TV and Apple News at St. Anselm College in Manchester, New Hampshire, on February 7, 2020. (Photo by Timothy A. CLARY / AFP) / TIMOTHY A. CLARY (AFP)

3
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia

Després de l’accidentat començament a Iowa de les primàries a la nominació demòcrata, set dels aspirants a disputar la presidència a Donald Trump van provar de girar full per centrar-se en la nova contesa de dimarts que ve a New Hampshire. Al debat més vivaç dels que s’han celebrat fins ara, tots es van esforçar per prevenir que el partit es «canibalitzés» de bon començament amb crides a la unitat i gestos de camaraderia. Cosa que no va evitar que els vencedors a Iowa, Bernie Sanders i Pete Buttigieg, centressin els atacs dels seus rivals, que necessitaven empenta a la rica Nova Anglaterra per no perdre impuls. No tots ho van aconseguir. Elisabeth Warren va estar inusualment apagada i Joe Biden va reconèixer que no espera massa de la segona cita de les primàries. 

«A Iowa vaig rebre un cop i probablement també el rebré aquí», va dir el vicepresident poc després d’obrir-se el debat a Manchester, la principal ciutat de New Hampshire. La seva campanya ho aposta tot a Nevada i a Carolina del Sud, estats on per primera vegada tindran un pes decisiu els votants hispans i negres. Si no guanya cap dels dos, molt probablement haurà de fer les maletes perquè ha vist des del principi com Buttigeig, un home 40 anys més jove que ell i totalment desconegut fins fa quatre dies, passava a convertir-se en l’opció dels sectors moderats del partit. 

Biden, no obstant, va estar més despert i combatiu que altres nits. Va presentar Sanders com un candidat vulnerable per l’estigma que porta l’etiqueta de socialista i l’alcalde de South Bend com una aposta incapaç d’atreure les minories, que en aquestes primàries representaran prop del 25% dels vots. Amy Klobuchar, que competeix pels mateixos votants que el lloctinent de Barack Obama, també va jugar una carta semblant. Va dir que Sanders divideix el país gairebé tant com Trump i que Buttigieg és massa inexpert. 

Després del seu cinquè lloc a Iowa, la senadora continua sense despuntar a les enquestes, però va tornar a tenir una nit molt sòlida. Probablement va ser la millor. I va saber posar en evidència el candidat revelació amb el seu postureig durant l’‘impeachnment’. «Vostè va dir que era esgotador veure’l i que li venien ganes de canviar de canal per veure els dibuixos», li va etzibar Buttigieg. «Ja tenim un nouvingut a la Casa Blanca i miri on ens ha portat. Per això crec que tenir una mica d’experiència és bo».

Buttigieg guanya als mítings. Als debats és tot estoïcisme. I li van caure per terra, mar i aire sensa saber-se escapolir sempre manera convincent. Davant la consistència a prova de bombes de Sanders, que fa 40 anys que defensa les mateixes idees sense claudicar mai als interessos del moment, el seu principal rival en aquesta arrencada canvia com el vent, ja sigui en la seva actitud respecte a la descriminalització de les drogues com al recolzament a un sistema de Sanitat pública, actituds de les quals ara renega parcialment. 

Notícies relacionades

Tots dos van clamar victòria a Iowa, on Sanders va guanyar per uns milers de vots i Buttigieg es va emportar un delegat més després del recompte preliminar, susceptible encara de ser revisat. La revàlida arribarà dimarts. Les enquestes vaticinaven un passeig militar per al senador a New Hampshire, on ja va guanyar per 22 punts a Hillary Clinton el 2016, però en els últims dies Buttigieg ha passat a seguir-lo de prop. Caldrà veure si el debat va tenir algun impacte. 

Sanders va ser sòlid com una roca. Mesos després d’haver patit un atac de cor, ha rellançat el seu moviment i torna a retronar contra desigualtats del sistema nord-americà. «La manera com unim la gent és acabant amb aquesta desgràcia internacional que fa d’aquest país l’única nació rica de la Terra que no garanteix la sanitat per a tota la seva població com un dret humà», va dir el candidat esquerrà de 78 anys.