narcotràfic a colòmbia

Mor a Bogotà 'Popeye', el temut excap de sicaris de Pablo Escobar

John Jairo Velázquez, un dels més temibles assassins del càrtel de Medellín, va reconèixer haver matat més de 300 persones

zentauroepp52161194 ame9082  medell n  colombia   06 02 2020   fotograf a de arc200206162642

zentauroepp52161194 ame9082 medell n colombia 06 02 2020 fotograf a de arc200206162642 / Luis Eduardo Noriega A

1
Es llegeix en minuts
Efe

L’excap de sicaris de l’abatut cap del càrtel de Medellín Pablo Escobar, Jhon Jairo Velásquez Vásquez, àlies ‘Popeye’, ha mort aquest dijous en un hospital de Bogotà a causa d’un càncer d’estómac, segons va informar l’Institut Nacional Penitenciari i Carcerari de Colòmbia (Inpec). «‘Popeye’ estava hospitalitzat des del 31 de desembre del 2019 i patia un càncer d’estómac», ha dit l’Inpec en un comunicat en què ha precisat que la mort va ser a l’Institut Nacional Cancerològic.

L’assassí patia la malaltia en fase terminal i tenia metàstasi als pulmons, fetge i altres òrgans. Velásquez va ser capturat el 25 de maig del 2018, acusat de concert per delinquir i extorsió. ‘Popeye’ mai es va penedir dels seus nombrosos crims, tot i que estant a la presó es va reunir amb algunes de les seves víctimes o familiars.

Sempre es va vantar de ser el cap de sicaris d’Escobar i als seus avantbraços portava tatuada la frase «El general de la màfia», que li agradava exhibir. En diverses entrevistes a mitjans locals va assegurar que quan matava una persona «no suava ni fumava marihuana»: «El matava, me n’anava a casa, em banyava, em posava a veure la televisió i vivia normal, perquè soc un assassí professional».  Abans de tornar a la presó, ‘Popeye’ hi va estar més de 23 anys, i en diverses entrevistes va manifestar que s’havia reintegrat a la societat.

Dècades d’assassinats

Notícies relacionades

En els últims anys s’havia convertit en un fenomen a Youtube, on feia dir ‘Popeye Arrepentido’. Davant de diversos mitjans de tot el món que el van entrevistar mostrava una suposada nova actitud i explicava la seva història al costat d’Escobar. El sicari va reconèixer que va assassinar directament almenys 300 persones i que, com a cap de sicaris del càrtel de Medellín, va participar en uns 3.000 homicidis en les dècades de 1980 i 1990.

‘Popeye’ va néixer a la població de Yarumal, Antioquia, va ser un dels més temibles assassins del càrtel de Medellín i les seves accions delictives van estar lligades a successos que a Colòmbia van causar gran consternació, com l’assassinat de l’excandidat presidencial Luis Carlos Galán Sarmiento, l’atemptat a l’avió d’Avianca, que va provocar 107 morts, i la bomba a l’edifici de la policia secreta de Colòmbia

Temes:

Colòmbia