ULTRADRETA AL BRASIL

Bolsonaro posa al capdavant de Cultura la reina dels serials

El nomenament de Regina Duarte divideix el món cultural

brasil-regina-duarte

brasil-regina-duarte

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

Regina Duarte, la reina dels serials de la televisió brasilera, va acceptar la petició del president Jair Bolsonaro de ser la nova titular de la Secretaria de Cultura d’un país on els actes de censura i intolerància contra les arts s’han intensificat des que la ultradreta va arribar al poder a principis del 2019.

Duarte ha sigut un estendard de la molt influent TV Globo. Els seus papers a ‘Mi dulce novia’, ’Malu Mulher’ i ‘Roque Santeiro’ la van convertir en una celebritat que fins i tot va traspassar les fronteres d’aquest país de dimensions continentals. Regina, com se la sol anomenar, substitueix en aquest càrrec Roberto Alvim, que va haver de dimitir després d’emular el ministre de propaganda nazi, Joseph Goebbels, en un vídeo institucional.

Filla d’un militar i d’una mestressa de casa, Duarte es defineix ara com a «cristiana i catòlica». El 1975, en plena dictadura militar (1964-1985), va viatjar amb una comitiva d’actors a la capital, Brasília, per entregar una carta al llavors president de facto, Ernesto Geisel, en què protestaven contra la censura imposada pels militars.

Gir conservador

Amb els anys va emprendre un gir conservador. El seu recolzament a la dreta es va fer explícit des de principis de segle. Va ser una de les primeres celebritats televisives a les quals va donar suport a la candidatura a president del capità retirat. «Estic en cos i ànima amb aquest Govern», va dir quan Bolsonaro va arribar al poder. L’arribada de Duarte a la gestió cultural va ser conseqüència del buit deixat amb l’escandalosa sortida del càrrec d’Alvim. El president l’hi va demanar com un favor personal. «Al cap i a la fi, vaig acceptar per compromís¿Tenia cap altra sortida?», va dir a les xarxes socials.

L’empresària i productora cultural Paula Lavigne, dona de Caetano Veloso, va assenyalar que Duarte «pot ajudar» a frenar «la situació d’enfonsament total» de la cultura. «Ella és de dretes, però no és nazi. Reducció dels danys», va dir. Dies enrere, Caetano havia alertat que «el feixisme» estava apuntant al Brasil. La ultradreta, va advertir també l’autor de Sampa, no només havia «emprès una guerra contra les arts», sinó «contra l’Amazònia i els drets humans en general».

Gilberto Gil, fundador amb Veloso del Tropicalisme a finals dels anys seixanta i exministre de la cartera durant la gestió de Lula, va expressar el seu desig que l’actriu pogués veure la cultura de la mateixa manera que les persones veuen «la seva bonica figura».  El cineasta José Padilha, director de Tropa de elite, un dels films més vistos al Brasil anys enrere, va expressar el seu pessimisme pel nomenament a la secretaria de Cultura. «Ja sabem qui és Bolsonaro. Llavors no és sorpresa. I no comentaré sobre Regina Duarte, perquè ella també sap qui és Bolsonaro», va dir.

D’acord amb el diari paulista Folha, Duarte assumeix «una nau de personatges excèntrics imbuïts de la idea d’una guerra santa en el camp de la cultura». Va recordar sobre això que, en poc més d’un any del Govern de Bolsonaro, la secretaria va perdre empleats tècnics, com José Paulo Soares Martins, exonerat fa deu dies, i «va guanyar quadros que prediquen valors religiosos i la lluita contra el marxisme cultural».

Abstinència sexual

Notícies relacionades

Poques hores abans de la designació de l’actriu, l’escena cultural brasilera se sobresaltava amb noves i polèmiques declaracions de Damares Alves, la pastora evangelista que dirigeix el Ministeri de Dona, Família i Drets Humans. Alves promou l’abstinència sexual entre els 10 i 18 anys amb el suposat objectiu de frenar els embarassos adolescents. «Creuen que jo vull imposar una conducta moral o religiosa... Res més lluny d’això, estic parlant d’una qüestió de salut pública, de biologia», va dir, i va afegir: «Una nena de 12 anys no està preparada per ser posseïda. Si em demostres, científicament, que el canal de la vagina d’una nena de 12 anys està preparat per ser posseït per un home tots els dies, deixaré de parlar ara».

La ministra, que ha relatat en un llibre la seva trobada amb la verge als peus d’un arbre, és fervent defensora que els nens han de vestir de blau i les nenes de rosa. «Els pediatres entenen que la neutralitat de gènere és una agressió als nens, perquè els nens són diferents de les nenes», va abundar.