Escàndol al Brasil

Destituït el secretari de Cultura brasiler després d'haver citat Goebbels en un discurs

Roberto Alvim s'ha basat en el responsable de la propaganda nazi per presentar els concursos de la seva secretaria

El Govern del president ultradretà Jair Bolsonaro l'ha cessat del seu càrrec, però ha evitat comentar l'incident

zentauroepp51781976 file   in this oct  25  2019 file photo  roberto alvim  dire200117182643

zentauroepp51781976 file in this oct 25 2019 file photo roberto alvim dire200117182643 / Eraldo Peres

1
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Temps enrere, tan lluny que sembla d’una altra era històrica, Roberto Alvim era un director teatral innovador de l’escena brasilera. Un dia, va contar, va tenir una revelació divina i va virar cap a la ultradreta. Jair Bolsonaro el va designar secretari de Cultura. Alvim ha volgut donar un senyal de la seva conversió i, al presentar els premis nacionals, no ha tingut millor idea que servir-se de fragments d’un discurs de Joseph Goebbels, el ministre de Propaganda de l’Alemanya nazi.

Durant el discurs, Alvim ha demanat crear «una cultura dinàmica, però alhora arrelada en la noblesa dels nostres mites fundadors: la pàtria, la família, el coratge del poble i la seva profunda relació amb Déu».  L’escàndol ha sigut majúscul i Bolsonaro s’ha desprès aquest divendres del seu preuat funcionari, tot i que ha evitat formular comentaris al respecte. La sort d’Alvim era previsible des del moment en què la seva destitució va ser reclamada per gairebé tot l’arc polític, menys el bolsonarisme.

Aspiracions urgents

Notícies relacionades

 El sortint secretari tenia un somni. «L’art brasiler de la pròxima dècada serà heroic i nacional. Estarà dotat de gran capacitat emocional i serà igualment imperatiu, profundament vinculat a les aspiracions urgents del nostre poble, o llavors no serà res». Al presentar el seu programa, Alvim ha elegit de fons sonor el ‘Lohengrin’ de Richard Wagner, compositor del segle XIX tan genial com antisemita, autor del pamflet ‘El jueu en la música’. Quan ha rebut les crítiques pel seu discurs, l’exdirector teatral s’ha defensat: «Només ha sigut una frase del meu discurs en la qual hi havia una coincidència retòrica».

En la seva al·locució també ha exigit a un camp cultural en alerta pels successius episodis de censura que exalti «les virtuts de la fe, la lleialtat, l’alt sacrifici i la lluita contra el mal». El discurs ha caigut com una bomba fins al punt que el president de la Cambra de Diputats, el conservador Rodrigo Maia, ha estimat que Alvim havia «traspassat tots els límits». El Partit de la Social Democràcia (PSDB, centre) s’ha preguntat «¿com un brasiler, fruit d’un dels pobles més barrejats del món, pot passar per nazi?». Per la seva banda, el Partit dels Treballadors (PT), de Luiz Inácio da Silva, ha denunciat que «el feixisme bolsonarista continua fomentant encara més l’odi».