DISCURS RACISTA

Bolsonaro assegura que els indis «s'estan tornant humans»

Les comunitats originàries qualifiquen el president de «pervers» i el denunciaran per racisme

zentauroepp51919040 new delhi  india   24 01 2020   brazilian president jair bol200124201920

zentauroepp51919040 new delhi india 24 01 2020 brazilian president jair bol200124201920 / HARISH TYAGI

1
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

L’Associació de Pobles Indígenes del Brasil (APIB) ha decidit  demandar el president Jair Bolsonaro per racisme. L’excapità de l’Exèrcit va dir abans d’emprendre el seu viatge a l’Índia que els pobles originaris del seu país estan «evolucionant» i s’estan tornant «cada vegada més en un ésser humà com nosaltres».

Les declaracions fetes a través de les xarxes socials van provocar un altre escàndol. «Necessitem aturar aquest home pervers», va dir Sonia Guajajara, líder de l’APIB. «Anirem als tribunals contra ell». La justícia pena amb fins a cinc anys de presó el delicte de racisme.

Notícies relacionades

El líder de la ultradreta va informar, al seu torn, que el seu vicepresident Hamilton Mourão encapçalarà el Consell de l’Amazònia amb el qual es buscarà la protecció, defensa i desenvolupament sostenible d’aquesta regió estratègica. Mourão, va dir, s’encarregarà del sensible tema de les terres indígenes. D’acord amb xifres oficials, uns 850.000 indígenes viuen majoritàriament en reserves que representen el 12% del territori brasiler.

Abans d’arribar al poder, Bolsonaro considerava que aquests territoris són massa grans i dificulten l’activitat minera i agropecuària. També havia dit que els indis viuen com «animals en zoològics». Arassari Pataxó, qui es defineix a ell mateix com «un guerrer que lluita pel respecte dels drets dels pobles indígenes al Brasil» i forma part del grup ètnic Pataxó, al sud de l’estat de Bahia, estima que els problemes que afronten els pobles originaris s’han agreujat de manera sensible des que governa el capità retirat.