Crim a Buenos Aires

Jugadors de rugbi maten a cops un noi de 18 anys a l'Argentina

El cas esgarrifa la societat durant les vacances estivals

fernando-baez-sosa

fernando-baez-sosa

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

«El van apallissar entre quatre o cinc», ha declarat una testimoni de l’assassinat d’un noi a la sortida d’una discoteca que esgarrifa la societat argentina. Fernando Báez Sosa va ser emboscat per un grup de jugadors juvenils de rugbi a Villa Gesell, un dels balnearis més concorreguts de la província de Buenos Aires, a uns 350 quilòmetres de la capital. La justícia va imputar-ne dos d’ells com a autors de la mort i vuit més com a «partícips necessaris» del crim. «Al meu fill el van matar com un animal», va assegurar el pare de la víctima.

Segons va assenyalar Walter Mercuri, el fiscal a càrrec de la investigació, els joves, d’entre 18 i 21 anys, van ser atrapats en una intervenció a la casa que havien llogat a només dos carrers del local. Allà es van trobar proves que comprometen els implicats, que podrien enfrontar la pena de presó perpètua, segons el Codi Penal.

Mercuri va detallar que entre les proves confiscades hi ha roba i calçat amb taques de sang que «coincideixen amb els que es veuen en els vídeos». A més, es va constatar la presència de ferides compatibles amb les d’una baralla als braços i mans de totes les persones que es trobaven a la casa dels jugadors del club de Buenos Aires Náutico Arsenal Zárate. Es va trobar una gran quantitat d’ampolles d’alcohol que haurien sigut consumides abans de l’assassinat. Hi havia envasos de vodka, rom, fernet, escumosos i una caixa de vi. 

Masclisme i ramats

La Unió Argentina de Rugbi (UAR) va publicar un comunicat a Twitter lamentant «la mort de Fernando Báez». No va passar ni una hora i la resposta a l’anunci va ser amb un contundent repudi a les xarxes socials. «Lamentem els fets i repudiem enèrgicament i contundentment qualsevol fet de violència. Ens solidaritzem amb els amics i familiars de Fernando per la seva lamentable pèrdua», va dir per la seva part el club. 

Notícies relacionades

Alguns observadors van remarcar que els fets a Villa Gesell no són un episodi aïllat. «El masclisme mata. Ho hem dit –i diem– una i mil vegades davant de cada feminicidi des de fa anys. A Fernando Báez el van assassinar a Villa Gesell. El va matar el masclisme. No es tracta d’estigmatitzar un esport sinó de pensar i reflexionar sobre quins models de masculinitat proposa i promou. Relats de jugadors i exjugadors donen compte de ritus d’iniciació pels quals han de passar els nous que se sumen a un planter, que inclouen baralles de cops de tots contra un, fins a violacions grupals amb objectes, perquè n’aprenguin, per –suposadament– tornejar el seu esperit. ¿Aquest és el model d’home que se’ls imposa, on premien la humiliació cap a l’altre, la violència, les pinyes i puntades de peu covardes de molts contra un que no pot defensar-se?», es va preguntar l’escriptora Mariana Carvajal.

Guillermo Saccomano, un reconegut narrador que ha viscut molts anys al balneari va assenyalar: «Qualsevol habitant de Villa Gesell sap que l’estiu i els joves són una bomba de temps llesta per esclatar quan menys s’ho espera. N’hi ha prou amb caminar per les platges del centre el mes de gener i perdre’s en la massa inabastable de jovent borratxo per adonar-se’n que un mínim encreuament pot desencadenar una batalla campal. De res serveixen els reforços policials». Per això «no hi ha estiu que no hi hagi baralles, violacions i col·lapses alcohòlics».