CONTROVÈRSIA A FRANÇA

Macron es cansa de Ségolène Royal

El Govern preveu cessar-la com a ambaixadora dels Pols per les seves reiterades crítiques a la línia de l'Executiu

La seva activitat està sent investigada per la Fiscalia financera per un possible ús irregular de fons públics

zentauroepp51741820 files  in this file photo taken on november 23  2015 french 200115190130

zentauroepp51741820 files in this file photo taken on november 23 2015 french 200115190130 / LIONEL BONAVENTURE

2
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

En el Consell de Ministres de François Hollande la relació entre Emmanuel Macron i Ségolène Royalera tan bona que quan el jove titular d’Economia es va llançar a la carrera per l’Elisi va trobar en l’excandidata socialista a la presidència un recolzament entusiasta.

Però les coses van començar a torçar-se al ritme que es frustraven les expectatives de Royal, que esperava una cartera en el nou món macronista i es va trobar amb un premi de consolació: eld’ambaixadora per a la negociació dels pols Àrtic i Antàrtic.

D’aquest lloc que ocupa des del setembre del 2017 serà cessada ben aviat pel seu insistent costum de criticar la política del president sense mantenir l’anomenat dret de reserva que s’espera d’un servidor públic. En altres paraules, l’Executiu creu que ha sigut deslleial.

L’antiga ministra de Medi Ambient, també contrariada al veure que el president no proposava el seu nom com a comissària europea, no es va mossegar la llengua durant la crisi dels ‘armilles grogues’, i va acusar el Govern d’«alterar el país i sembrar el desordre amb decisions polítiques que no agraden als francesos».

Ha criticat la política ecològica de Macron al declarar que durant el seu mandat l’únic que sortirà guanyant serà el lobby nuclear i, recentment, ha fustigat l’«ego masclista» del Gabinet en la reforma de les pensions o la proximitat de Macron amb «el món globalitzat dels negocis». Era, doncs, qüestió de temps que s’oficialitzés la ruptura i Macron li mostrés la porta de sortida

Com que el diari ‘Le Canard Enchainé’ estava a punt d’informar d’aquest assumpte de manera imminent, Royal ha pres la davantera i ella mateixa ha publicat en el seu Facebook el correu que el Ministeri d’Exteriors i el de Transició Ecològica li van enviar el 7 de gener passat anunciant-li que en un pròxim Consell de ministres serà cessada de les seves funcions.

«Sanció política»

Royal ho atribueix a una «sanció política». «No tinc intenció de renunciar a la meva llibertat d’opinió i d’expressió garantida per la Constitució. En prenc nota», ha escrit a la mateixa xarxa social.  «La diplomàcia és una missió, la política, una altra», li recordava aquest dimecres el primer ministre, Edouard Philippe, al ser preguntat per aquest assumpte.

Notícies relacionades

Paral·lelament, la Fiscalia Nacional Financera ha anunciat l’obertura d’una investigació preliminar sobre l’ús que ha fet Royal dels mitjans posats a la seva disposició per complir les tasques d’ambaixadora. La Fiscalia ha pres la decisió després de les revelacions de Radio France sobre possibles irregularitats

En concret, la fiscalia verificarà en què s’han fet servir els 100.000 euros assignats per a despeses de representació i la tasca dels tres col·laboradors amb qui comptava Royal. Segons Radio France i la revista ‘Le Point’, la feina de l’ambaixadora era més aviat escassa i el pressupost es va utilitzar per a finalitats que tenien poc a veure amb els Pols i molt més amb els viatges per França per promocionar el seu llibre i la seva fundació ‘DDeseos de futuro por el planeta’. 

Temes:

França