El Govern de facto bolivià

Arrestat Carlos Romero, exministre i home fort del govern d'Evo Morales

Per als mitjans de comunicació es tracta d'una figura «imprescindible» del Moviment al Socialisme (MAS) desplaçat del poder

Les autoritats judicials investiguen si va poder incórrer en ús indegut d'influències i incompliment de deures

AME1899. LA PAZ (BOLIVIA), 14/01/2020.- El exministro boliviano Carlos Romero (c), que tuvo un gran peso en el Gobierno de Evo Morales, ingresa este martes a la Fiscalía con custodia policial para declarar dentro de un caso de supuesta corrupción, tras salir de un hospital desde el que denunció que es acosado por motivos políticos, en La Paz (Bolivia). Canales de televisión mostraron el momento en que Romero, que hasta noviembre pasado fue ministro de Gobierno (Interior), abandonaba la clínica en la que estuvo ingresado desde el fin de semana para abordar un vehículo que le trasladó hasta las oficinas del Ministerio Público en La Paz. El abogado de Romero, Andrés Zúñiga, explicó a los medios que el documento presentado para el traslado de la exautoridad a la Fiscalía no menciona la palabra aprehensión, sino que es una orden de conducción para llevarlo para que declare ante el Ministerio Público. EFE/ Stringer

AME1899. LA PAZ (BOLIVIA), 14/01/2020.- El exministro boliviano Carlos Romero (c), que tuvo un gran peso en el Gobierno de Evo Morales, ingresa este martes a la Fiscalía con custodia policial para declarar dentro de un caso de supuesta corrupción, tras salir de un hospital desde el que denunció que es acosado por motivos políticos, en La Paz (Bolivia). Canales de televisión mostraron el momento en que Romero, que hasta noviembre pasado fue ministro de Gobierno (Interior), abandonaba la clínica en la que estuvo ingresado desde el fin de semana para abordar un vehículo que le trasladó hasta las oficinas del Ministerio Público en La Paz. El abogado de Romero, Andrés Zúñiga, explicó a los medios que el documento presentado para el traslado de la exautoridad a la Fiscalía no menciona la palabra aprehensión, sino que es una orden de conducción para llevarlo para que declare ante el Ministerio Público. EFE/ Stringer / Stringer (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

L’exministre bolivià Carlos Romero, potser la figura de més pres en el Govern d’Evo Morales, va ser traslladat dimarts a la Fiscalia amb custòdia policial per declarar en un cas de suposada corrupció. Romero, considerat pels mitjans de comunicació com una figura imprescindible del Moviment al Socialisme (MAS), desplaçat el novembre del poder com a conseqüència d’un cop d’Estat, sortia d’un hospital quan va ser capturat. L’exfuncionari va assegurar que la seva detenció és un acte de venjança política de les autoritats interines. Romero era el ministre de Govern (Interior). «Per la fiscalia, Romero no tenia família, no tenia feina, no tenia domicili i decideix aprehendre», va dir el seu advocat, Andrés Zúñiga. Es tracta del primer ministre de l’Executiu sortint que enfronta una situació judicial. «Considerem que és il·legal», va afirmar el lletrat.

L’exministre havia sigut citat a declarar dilluns passat en el marc d’una investigació per suposades irregularitats en l’adjudicació del servei de manteniment d’avions i helicòpters utilitzats per a la lluita antidroga entre el 2013 i el 2018 a un consorci d’empreses.

Romero no s’havia presentat a declarar perquè es trobava des de divendres en una clínica amb un quadro d’hipertensió, ansietat i depressió. Les imatges del dirigent del MAS sortint en llitera de casa seva i en cadira de rodes a la seva habitació de l’hospital, amb aspecte desmillorat mentre rebia oxigen cobert amb una manta, van tenir un notable impacte mediàtic al seu país.

Un grup de persones contràries a Morales s’havia instal·lat davant les portes de la seva casa a la zona sud de La Paz al·legant que buscaven evitar que fugi del país. Arturo Murillo, home que ocupa el càrrec de Romero en el Govern interí de Jeannine Añez, i que havia promès sortir a «la caça» dels líders del MAS, va negar haver «mogut un dit» contra el seu antecessor. «No havíem de fer-ho, ara només estem vigilant que es compleixi la llei, si algú vol abusar d’ell, també ens posarem al capdavant». Murillo va considerar no obstant que no declarar davant de la fiscalia, com va passar amb Romero, «pot portar conseqüències».

La situació d’altres exministres

Notícies relacionades

Després de la dimissió de Morales, es van emetre ordres de detenció contra els exministres de la Presidència Juan Ramón Quintana i de Cultures Wilma Alanoca, acollits actualment a la residència de l’Ambaixada de Mèxic a La Paz. Quintana va ser acusat  juntament amb l’exmandatari de delictes com ara terrorisme i sedició. L’extitular d’Economia Luis Arce va deixar el país el desembre passat amb un salconduit atorgat pel Govern interí bolivià, mentre que l’excanceller Diego Pary i l’exministra de Salut Gabriela Montaño van ser vistos a l’Argentina amb Morales.

Mentre Romero era portat a la fiscalia, aterrava a l’aeroport de la regió de Santa Cruz Branko Marinkovic, el dirigent de dreta que s’havia refugiat al Brasil 10 anys enrere. Marinkovic s’exercia llavors com a líder cívic de Santa Cruz. Una dècada més tard, Luis Fernando Camacho va complir com a president del Comitè Cívic de Santa Cruz el paper que li hauria agradat efectuar amb eficàcia al seu llunyà antecessor i pel qual va haver d’abandonar Bolívia: ser puntal del moviment polític que va acabar amb 16 anys de Govern del MAS. Camacho, que aspira a guanyar les eleccions presidencials del 3 de maig venidor al capdavant d’una coalició conservadora, va ser un dels que es va presentar a l’aeroport per abraçar el pioner en la lluita contra Morales.