Crisi veneçolana

Maduro eleva el salari mínim i les pensions per trentena vegada

Els veneçolans passaran a percebre 3,7 dòlars al mes i 2,97 dòlars més de beneficis alimentaris

Guaidó torna a convocar la població a mobilitzar-se per accelerar el canvi promès el 2019

venezuela-maduro-puo

venezuela-maduro-puo

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

Mentre l’oposició prova de tornar a guanyar el carrer i vèncer la parsimònia, Nicolás Maduro va festejar el primer any de la seva segona i turbulenta presidència amb un increment del 50% del salari mínim i les pensions a Veneçuela. La remuneració va passar del 300.000 a 450.000 bolívars, que equival a 3,7 dòlars. A més, va aprovar una millora en la bonificació mensual que atorga l’Estat per adquirir aliments, pel qual la població passarà a rebre 2,97 dòlars addicionals. «Ens hem enfrontat a dures batalles que vam vèncer gràcies a la unió que avui es consolida com a punta de llança per als grans canvis que necessita la pàtria», va dir Maduro abans que es coneguessin les novetats.

L’exgobernardor de l’estat Miranda, Henrique Carpiles Randonski, es va burlar dels anuncis de l’Executiu: «¿Aquesta és la recuperació econòmica de la qual parlen o també diran que és culpa de la comunitat internacional? ¡Una tragèdia el que viuen els veneçolans!». Des que Maduro va començar la seva gestió, el 2013, ha decretat 30 augments salarials en un país amb un PIB que ha caigut des d’aleshores un 50%, d’acord amb el Banc Central de Veneçuela. Com a part de l’ensorrament econòmic, més de 4,5 milions de veneçolans van abandonar el país, segons l’oficina de l’Alt Comissariat de les Nacions Unides per als Refugiats (Acnur). 

En aquest context, el diputat Juan Guaidó, va convocar aquest dissabte els veneçolans a participar en «ajuntaments oberts» que permetin revitalitzar la capacitat de mobilització opositora i accelerar els canvis promesos fa un any com a imminents. «Ens necessitem tots units i organitzats en una mateixa direcció», va dir. Guaidó va ser votat novament dies enrere com a principal autoritat parlamentària per uns 100 legisladors. Però alhora, el diputat Luis Parra, es va autoproclamar com a president del mateix Congrés amb el suport d’una fracció minoritària de l’oposició i els vots del madurisme.

Dues cambres

Notícies relacionades

Guaidó va repudiar l’autoproclamació de Parra, qui no va fer més que repetir el que va fer el seu impugnador quan, el 23 de gener del 2019, va juramentar com a «president encarregat» de Veneçuela i va rebre el beneplàcit dels Estats Units i 54 Governs. A la pràctica, existeixen avui dues Assemblees Nacionals (AN), una d’elles liderada per Guaidó i declarada en desacatament pel Tribunal Suprem. Alhora funciona des de 2017 una Assemblea Nacional Constituent (ANC) com a poder legislatiu aliat del Govern.

El madurisme no vol que els seus adversaris s’apropiïn de les ciutats i per això va convocar els seus simpatitzants a mobilitzar-se dimarts que ve, envoltant la seu del Poder Executiu.