al centre de la capital russa

Almenys dos morts en un tiroteig davant de la seu de l'antic KGB a Moscou

Una dels morts és un agent de l'FSB, juntament amb l'atacant, que no va aconseguir entrar a l'edifici

zentauroepp51445682 a security officer blocks a street near the federal security191219170321

zentauroepp51445682 a security officer blocks a street near the federal security191219170321 / Shamil Zhumatov

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Almenys dues persones han perdut la vida aquest dijous en un tiroteig que ha tingut lloc en ple centre de Moscou. Un desconegut ha obert foc en les proximitats de la seu central del Servei Federal de Seguretat (FSB, ex-KGB) a la plaça Lubianka, al centre de Moscou, tot i que al principi fonts oficials havien informat que es tractava de tres atacants. Segons les forces de seguretat, l’agressor, que no va aconseguir introduir-se a l’edifici, ha sigut «neutralitzat» i en aquests moments es treballa per identificar-lo. També ha mort un agent de l’FSB.

El so dels trets i les explosions ha continuat a primera hora de la nit al centre de la capital, mentre s’estenia elperímetre de seguretatentorn del lloc dels fets. Almenys s’han comptabilitzatcinc ambulànciesen les proximitats.  

  

Alguns vídeos fets per vianants, parapetats als portals dels edificis, mostraven escenes dramàtiques al cor mateix de la capital russa, una zona amb nombrosos comerços i plena de vianants en el moment del tiroteig. Un testimoni va assegurar a Reuters que va veure com un policia es protegia darrere els vehicles. L’atac va començar al voltant de les 18.10 h (16.10 hora espanyola) i dues hores després, encara es podien sentir trets i el so de les sirenes al centre moscovita, segons ha pogut constatar aquest corresponsal.

Una vianant ha pogut veure una sortida en massa de vehicles oficials des del Kremlin, un recinte emmurallat on té el seu despatx principalVladímir Putinque està situat precisament a tan sols uns centenars de metres de la caserna de la Lubianka.  

Segons MBJ Media, tant el primer canal de la televisió russa com la cadena d’informació permanent encara no havien donat cap informació dels successos al centre de la ciutat dues hores després que s’iniciés. El Ministeri de Sanitat ha informat de cinc ferits. L’FSB ha admès que dos dels seus agents es trobaven en estat «molt greu». 

Notícies relacionades

 

El president Putin es trobava en un concert, precisament amb el director de l’FSB,Aleksandr Bortnikov, i el seu homòleg del Servei d’Intel·ligència Exterior, SVR, Serguei Narishkin. Precisament, fonts dels serveis especials han informat que probablement l’atac estava vinculat amb un discurs de Putin per commemorar el dia dels serveis de seguretat, un esdeveniment en què havia destacat a més l’efectivitat de l’estat rus a l’hora de neutralitzar atacs extremistes. Efectius de la Guàrdia Nacional s’havien desplegat a la plaça Lubianka i els seus voltants.

Temes:

Rússia Moscou