Crisi a la «ciutat meravellosa»

Rio de Janeiro es declara en suspensió de pagaments

La segona ciutat brasilera no té diners per pagar els seus proveïdors i amb prou feines pot abonar part dels salaris

zentauroepp51350854 the christ the redeemer statue makes an appearance from behi191217182050

zentauroepp51350854 the christ the redeemer statue makes an appearance from behi191217182050 / DAVID GANNON

1
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Marcelo Crivella va arribar a l’alcaldia de Rio de Janeiro des del món de la música evangelista. Pastor i cantant, va vendre milions de còpies de ‘El Mensajero de la Solidaridad’. Fa tres anys que dirigeix la «ciutat meravellosa».Però el principal destí turístic del Brasil va de mal en pitjor. Crivella ha declarat la suspensió de pagaments a causa d’una crisi econòmica i fiscal que s’ha aguditzat en els últims mesos. La suspensió de totes les obligacions de Rio amb els seus creditors fins a una «nova ordre» va ser anunciada lacònicament al Diari Oficial del Municipi després que la justícia dictaminés cancel·lar els deutes amb els treballadors del sector de la salut.  Crivella amb prou feines té diners per a part d’aquests salaris. L’alcalde, que pertany al Partit Republicà Brasiler, es vol postular per a la reelecció el 2020 amb l’aval del president Jair Bolsonaro.

Rio és la segona ciutat del gegant sud-americà. Allà viuen enmig de furiosos contrastos socioculturals uns set milions de persones. Malgrat rebre milers i milers de visitants estrangers, als seus hospitals públics falten subministraments, especialment a les barriades pobres. La Defensoria Pública ha acusat el pastor d’haver retallat 400 milions de dòlars del pressupost de salut des que va arribar al càrrec.

Aliat del president

Notícies relacionades

«Ell m’agrada», va dir Bolsonaro sobre Crivella malgrat que només un 8% dels carioques aproven la seva gestió. Va arribar a l’alcaldia amb la protecció celestial. Crivella és gendred’Edir Macedo, el fundador de l’Església Universal del Regne de Déu, una facció evangelista de molt pes en el Govern d’ultradreta. Macedo és un dels brasilers que apareix a la llista Forbes de grans magnats. La seva riquesa té com a base l’imperi mediàtic que, amb la TV Record al capdavant, sosté el president.

El nom de Crivella és alhora motiu de discòrdia entre Bolsonaro i el governador de l’estat de Rio, Wilson Witzel. Exfuseller i advocat, Witzel es pot col·locar per moments fins i tot més a la dreta en qüestions de seguretat que el mateix mandatari a qui acaba de comparar amb l’extint Hugo Chávez i l’autòcrata peruà Alberto Fujimori. Si bé la quantitat d’homicidis a Rio és la més baixa dels últims 28 anys (3.342 casos en els primers 10 mesos), la violència policial va arribar al nivell més gran en més de dues dècades: 1.546 persones van morir en mans d’agents entre gener i octubre del 2019.