JUDICI A RÚSSIA

Llargues penes de presó per als acusats d'atemptar al metro de Sant Petersburg

Els advocats defensors afirmen que no hi ha proves contra ells i els condemnats denuncien tortures en centres secrets del KGB

zentauroepp51305019 shokhista karimova  accused of involvement in the saint pete191210183535

zentauroepp51305019 shokhista karimova accused of involvement in the saint pete191210183535 / OLGA MALTSEVA

1
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Un tribunal militar de Sant Petersburg ha condemnat aquest dimarts a llargues penes de presó 10 homes i una dona originaris d’exrepúbliques soviètiques de l’Àsia Central, acusats d’haver cooperat enl’atemptat contra el metro de la ciutat que va tenir lloc el 2017 i en el qual van morir 16 persones, incloent-hi el responsable de l’atemptat. Cap dels acusats ha admès la culpa i fins i tot asseguren haver sigut torturats en un centre de detenció secreta pertanyent al Servei Federal de Seguretat (FSB, abans KGB).

Abror Azimov, considerat l’«organitzador» dels atemptats per la justícia russa, ha sigut sentenciat a cadena perpètua, mentre que els 10 encausats restants han rebut penes d’entre 19 i 28 anys de presó. El presumpte autorAkbarjon Djalilov, un ciutadà rus de 22 anys nascut a Oix, a la república del Kirguizistan, va perdre la vida com a conseqüència de l’explosió.

Segons l’advocat defensor Margat Saguílov, l’únic víncul entre els seus clients i l’atac es redueix en el fet que residien en un apartament que va ser registrat per l’FSB en el qual un dels inquilins coneixia Djalílov. En el moment de llegir-se la sentència, Chokhista Karímova, l’única dona jutjada, va començar a colpejar els vidres del receptacle on havien sigut reclosos i exigir als jutges que l’alliberessin. Fins i tot es va arribar a sentir la frase, pronunciada per un dels condemnats: «El veritable terrorista és l’FSB».

Sotmès a tortures

Notícies relacionades

Azímov afirma que en realitat va ser arrestat dues setmanes abans de la data de la seva «detenció oficial», el 17 d’abril del 2017. En tot aquell temps que va estar ‘desaparegut’, segons la seva versió, va estar reclòs en un centre de detenció secreta pertanyent a l’FSB on hauria sigut torturat al seu soterrani fins que va acceptar fer una confessió de la qual posteriorment es va retractar.

No és la primera ocasió que detinguts en casos relacionats amb el terrorisme es queixen d’haver sigut colpejats en centres secrets. No obstant, cap investigació de la premsa independent russa ha pogut determinar la seva existència. Natalia Kirillova, una pensionista que va resultar ferida a causa de l’explosió considera, en canvi, que els encausats són culpables, segons va declarar al portal Meduza després de la vista judicial.