El dilema britànic
La fractura cada vegada més profunda del 'brexit' que les eleccions de dijous no solucionaran
L'acord de Johnson separa Irlanda del Nord i amenaça la integritat del Regne Unit
zentauroepp50617595 file photo an anti brexit protester waves an eu flag outsid191028101359 /
«El ‘brexit’ no és un error, és un desastre». «El brexit és una gran oportunitat que hem d’aprofitar». «En lloc d’unes noves eleccions, hauríem de tenir un segon referèndum». «¿El ‘brexit’? Un malson». Més de tres anys després del referèndum, el Regne Unit continuairreconeixiblement dividit i lluitant sobre Europa. El ‘brexit’ és la raó per la qual dijous els britànics tornaran a votar en una elecció general, la tercera des del 2015. La mateixa cita, trencant amb el cicle estipulat de cinc anys de legislatura, és un signe d’una crisi política permanent.
En aquesta llarga i tediosa batalla, la societats’ha fracturat i s’han trencat les lleialtats tradicionals a les tribus polítiques. Destacats laboristes antieuropeus de vell encuny, que van lluitar ferotgement contra Margaret Thatcher, demanen ara el vot per a Johnson, davant de la ‘neutralitat’ de Jeremy Corbyn amb el ‘brexit’. L’ex primer ministreTony Blairdefensa el vot tàctic. Al bàndol oposat, un altre ex primer ministre, el conservadorJohn Major,i un dels grans patriarques del partit,Michael Heseltine,demanen el vot contra Boris Johnson. «El ‘brexit’ ens farà més pobres i més dèbils. Farà mal els més desfavorits i tindrà un gran impacte en els joves. I pot trencar en última instància el Regne Unit», ha sentenciat Major aquesta setmana.
Ideologia extremista
El ‘brexit’ no és només Europa. El terme porta amb si una càrrega ideològica,d’antiglobalització, antiimmigració, exaltació patriòtica, que inflama els ànims. Johnson ha arrabassat el discurs a l’extremistaNigel Farage, enfonsat ara, i ha activat un populisme que, d’acord amb els sondejos, funciona. La idea central que prova d’inculcar als votants és que només necessita prou majoria per estrènyer el vot i liquidar el ‘brexit’. Així de fàcil. El ‘brexit’, ha explicat, és «un plat precuinat, llest per posar-lo al microones». Amb l’empenta dels votants podrà posar-lo al forn, «i estarà cuinat abans que el gall dindi per Nadal».
Com un mantra
En l’últim debat amb Corbyn de divendres, Johnson va repetir tretze vegades: «Resolguem el ‘brexit’». És el mantra que vol clavar al cervell dels britànics. Una frase equívoca darrere de la qual no hi ha res. «Resolguem el ‘brexit’ té el mateix sentit que el ‘Fem Amèrica gran de nou’, de Donald Trump», explica Philippe Marlière, professor de Política Europea de la University College de Londres (UCL). «Com a eslògan té força, com a contingut polític és buit». Johnson prova de confondre els votants, però Marlière apunta al que és obvi: «Si la Gran Bretanya deixa la UE després de l’elecció general, això només seria el principi d’un llarg i dolorós procés de negociacions comercials, especialment amb la UE».
Johnson va encara més lluny amb la seva venda ‘fast food’ i promet tirar endavant el més complex acord comercial de la història del país en només 11 mesos. Quan aquesta setmana li van preguntar per la possibilitat que a finals del 2020 no hi hagués acord, la seva resposta va ser enganyosa. «Simplement, això no passarà». La negociació pendent «és enorme,probablement quatre o cinc vegades més gran que la negociació de l’acord de retiradai absorbirà una gran quantitat d’esforços del Govern», recordava al diari ‘The Guardian’ Philip Rycroft, el funcionari britànic que va estar al capdavant, entre el 2017 i el 2019, del Departament per Sortir de la Unió Europea com a secretari permanent.
Unionistes abandonats
La liquidació del ‘brexit’ va per llarg i el desgast està contribuint a la desintegració del Regne Unit. La imposició d’una sortida d’Europa tan brutal com la que ha posat Johnson sobre la taula reforça a Escòcia la veu dels independentistes del Partit Nacional Escocès (SNP) i augmenta les possibilitats d’un segon referèndum. A Irlanda del Nord, el pacte de Johnson, imposant una frontera al Mar d’Irlanda, que a sobre nega, amb regulacions i aranzels amb la Gran Bretanya, acosta més els irlandesos del nord a Dublín. Els temors dels unionistes estan justificats. El partit que va jurar defensar-los els abandona. La radicalització amb el ‘brexit’ ha arribat a un punt que en un sondeig de YouGov el mes de juny passat, la majoria dels membres del Partit Conservador estaven disposats a permetre la marxa d’Escòcia i Irlanda del Nord, si aquest era el preu per a Anglaterra per deixar la Unió Europea.
- Carme Coma: "He sentit por, vergonya i fàstic durant aquests cinc anys"
- Les emocions i la parella La moda de ligar en el 'super' abre un debate sobre cómo iniciar una relación sentimental
- EL LÍMIT SALARIAL DE PRIMERA DIVISIÓ El Barça millora, però no n’hi ha prou
- Educació Quasi la meitat d'alumnes d'FP sense plaça no tenen els requisits
- ESPAI Isaacman: "Des d’aquí la Terra es veu com un món perfecte"
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Accident mortal Els Mossos ratifiquen que la maquinista de Montcada va donar positiu en drogues, però matisen que els resultats no són concloents
- Festa Major Arriben les festes de Santa Tecla a Tarragona: Què no et pots perdre?
- Educació Quasi la meitat d'alumnes d'FP sense plaça no tenen els requisits
- Tema de diumenge ¿Com està el cotxe elèctric?