ENTREVISTA

Antonia Hemberger: Molts a l'SPD no estan d'acord amb la Gran Coalició.

La dirigent de les joventuts socialdemòcrates espera que el canvi de rumb de la formació conservadora doni rèdits polítics

zentauroepp51259956 berlin  spd  antonia hemberger  integrante de la direcci n d191207192803

zentauroepp51259956 berlin spd antonia hemberger integrante de la direcci n d191207192803

2
Es llegeix en minuts
Andreu Jerez
Andreu Jerez

Periodista

ver +

¿Suposa l’elecció de la nova direcció un canvi de paradigma per a l’SPD?

Sí, sens dubte. Durant molt de temps amb prou feines vam tenir gent amb un clar perfil d’esquerra a la cúpula. Em refereixo a gent que no tindrà cap paper a la Gran Coalició, gent que va decidir no votar Olaf Scholz, perquè ell va apostar per un Govern amb els conservadors. Molts a l’SPD no estan d’acord amb la Gran Coalició.

No obstant, la nova direcció s’ha obert en aquest congrés a mantenir la Gran Coalició, malgrat que basés la seva campanya a les primàries a atacar el Govern amb els conservadors de Merkel.

En aquest congrés no hem votat mantenir la Gran Coalició, sinó que hem rebutjat l’abandonament immediat del Govern. Hem decidit que hem de mantenir negociacions per decidir si continuem a l’Executiu. Els Jusos [joventuts socialdemòcrates] sempre basem el nostre rebuig de la Gran Coalició no en posicions abstractes, sinó en continguts concrets. Si no veiem canvis en temes com ara la digitalització, la inversió en infraestructures, el final de l’austeritat pressupostària o la protecció del medi ambient, llavors defensem un abandonament de la Gran Coalició. Aquesta és l’actitud del president dels Jusos, Kevin Kühnert.

¿Què esperen vostès d’aquesta renegociació de la Gran Coalició? La CDU no hi sembla disposada.

Annegret Kramp-Karrenbauer [presidenta de la CDU] ha dit, de moment, que no. Sembla que només estan disposats a participar en allò que ells anomenen «converses». Li poden dir com vulguin. Si la CDU és intel·ligent, s’obrirà a negociar. Personalment, no soc especialment optimista perquè no he vist que els conservadors es mostressin oberts a acords i compromisos en aquests dos primers anys de Gran Coalició. Si no estan disposats a cedir, la nostra posició com a joventuts socialdemòcrates és clara: sortir del Govern i buscar un altre futur com a partit.

¿Creu realment que la nova direcció d’Esken i Walter-Borjans prendrà aquesta decisió si fracassen les negociacions?

Sí, absolutament. Esperem que compleixin la seva paraula. Hi confiem.

Notícies relacionades

I si les converses amb la CDU de Merkel tenen èxit, ¿realment creu que l’SPD té futur com a partit si es manté dos anys més dins de la Gran Coalició?

Estic convençuda que no necessitem la Gran Coalició i també que el Govern amb els conservadors ens fa mal. L’important és que sapiguem comunicar que les nostres decisions, siguin quines siguin, depenen dels continguts polítics. Crec que la gent ho entendrà i valorarà positivament les nostres decisions. És normal que ara mateix estiguem tan avall a les enquestes d’intenció de vot perquè els electors amb prou feines coneixen el nou duo directiu. Necessitem una mica de temps per demostrar que les coses canviaran.

Temes:

Alemanya SPD