INVESTIGACIÓ A UN PRESIDENT

Trump, assenyalat en l''impeachment' per abús i obstrucció

El Comitè d'Intel·ligència de la Cambra baixa fa públic l'informe de la seva investigació sobre les pressions del mandatari a Ucraïna

L'acusen de posar en perill la seguretat nacional, buscar ingerència electoral al seu favor, bloquejar el Congrés i intimidar testimonis

eeuu-trump-rostro

eeuu-trump-rostro

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

No són encara els càrrecs oficialsd’‘impeachment’però les acusacions al president dels Estats Units, Donald Trump, són ja blanc sobre negre en un document del Congrés: abús de poder i obstrucció.

Aquestes dues són les denúncies centrals que es plantegen, detallen i argumenten a l’informe de 300 pàgines que els demòcrates que controlen el Comitè d’Intel·ligència de la Cambra baixa han presentat aquest dimarts amb les conclusions dels seus dos mesos d’indagacionsposades en marxa el setembre després de la denúncia d’un confident que va alertar sobre una polèmica trucada de Trump al president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski.

El document es votava a la tarda i després s’havia d’enviar al Comitè Judicial, que aquest dimecres comença les seves vistes i és el que redactarà els càrrecs per alpotencial judici polític a Trump.

«Aquest informe és la crònica d’una maquinació del president dels EUA per coaccionar un aliat, Ucraïna, que està en guerra amb un adversari, Rússia, perquè fes el treball brut del president», ha assegurat en una roda de premsa Adam Schiff, el demòcrata que presideix Intel·ligència, després de fer-se públic el document.

«Va minar la nostra seguretat nacional»

Bona part de l’informe exposa amb detall el que s’ha anat sabent gràcies a les investigacions i a declaracions públiques i privades de 17 testimonis i realitza una imputació contundent de Trump, a qui atribueix una «trama» que «va subvertir la política exterior cap a Ucraïna i va minar la nostra seguretat nacional afavorint dues investigacions políticament motivades que ajudarien la seva campanya de reelecció presidencial».

Concretament, i assegurant que existeixen «aclaparadores proves», el document acusa Trump d’haver realitzat «un esforç durant mesos d’utilitzar els poders del càrrec per sol·licitar interferència estrangera en el seu benefici en les eleccions del 2020», condicionant «una reunió a la Casa Blanca i ajuda militar a Ucraïna a un anunci públic d’investigacions beneficiós per a la seva campanya de reelecció».  

Així mateix, l’informe afirma que Trump «va abusar del poder de la presidència per pressionar a Ucraïna per investigarJoe Biden», l’exvicepresident i candidat de primàries demòcrata que el document defineix com el «rival polític que aparentment més temia» l’actual mandatari. Denuncia, igualment, que va urgir a un anunci públic ucraïnès d’investigació d’«una teoria desacreditada que era Ucraïna, no Rússia, la que va interferir en les eleccions presidencials de 2016».

S’aporten, a més, nous detalls «profundament preocupants» segons Schiff que apunten a contactes més nombrosos del que se sabia tant de Rudy Giuliani, advocat personal de Trump, com Lev Parnas, un associat de Giuliani que està imputat en un cas federal, amb membres republicans del Congrés en la recerca de material que pogués resultar nociu per a Biden. Com ha recordat el demòcrata, no obstant, el focus ara està «primer i sobretot en la conducta del president».

Obstrucció

Al denunciar aquesta conducta els demòcrates són immisericordiosos. Assenyalenl’obstrucció a les seves indagacions de Trump, que ha impedit que testifiquin 14 alts càrrecs actuals o retirats i ha deixat també al comitè sense molts dels documents que havia sol·licitat. L’informe l’acusa tambéd’«atacar públicament i intimidar»els qui sí que van acudir a testificar i a l’analista d’intel·ligència que va llançar la primera alerta, el ‘whistleblower’ protegit per llei.

«Cap altre president ha desdenyat tant la Constitució i el poder del Congrés de dur a terme supervisió», diu el document, que alerta que «el mal al nostre sistema de pesos i contrapesos il’equilibri de poder entre les nostres tres branques de govern serà durador i potencialment irrevocable si la capacitat del president de bloquejar al Congrés no es controla».

Notícies relacionades

Els demòcrates asseguren que la conducta inapropiada del mandatari«no va ser una ocurrència aïllada ni producte d’un president naïf»i afirmen que les seves accions van ser les d’«un president que es veia a si mateix com qui no ha de retre comptes».

La Casa Blanca ha reaccionat a la publicació de l’informe amb un comunicat de Stephanie Grisham en el qual s’ha tornat a desacreditar el treball del Comitè d’Intel·ligència com «una farsa unilateral». La portaveu ha assegurat que «els demòcrates completament fracassen en no produir cap prova d’ofensa per part del president Trump» i desqualifica el document com «les divagacions d’un bloguer en un garage esforçant-se per provar alguna cosa quan no hi ha proves de res».