Els herois de Londres

Diversos vianants van reduir el terrorista abans de ser abatut per la policia

zentauroepp51149768 30 11 2019 posible heroe catal n en el atentado del puente d191130132331

zentauroepp51149768 30 11 2019 posible heroe catal n en el atentado del puente d191130132331 / PONS ELISENDA

2
Es llegeix en minuts
BEGOÑA ARCE

L’exconvicte Usman Khan va escollir el cor de Londres per perpetrar el seu atac terrorista. La zona era plena de gom a gom en el moment de l’atemptat, al migdia, i això va permetre que l’incident fos captat per centenars de mòbils i presenciat per una infinitat de testimonis.  I alguns, més que testimonis van ser herois, ja que van aconseguir reduir i desarmar el terrorista abans que aquest fos abatut per la policia.

En un vídeo gravat amb un mòbil i difós per les televisions britàniques, es veu un home a terra forcejant amb dues persones vestides de paisà. Una d’elles, amb abric i corbata, indumentària habitual dels oficinistes de la zona, s’allunya portant a la mà un ganivet de grans dimensions, possiblement l’arma del crim. La policia britànica del Transport va remarcar que es tracta d’un dels seus agents, vestit de civil.  En un dels vídeos, se sent aquest home parlar en català i demanar a la gent que s’enretiri del lloc. «Tireu enrere», diu.

Després de l’arribada de la policia, l’altre home, que lluitava a terra amb el sospitós, és apartat per agents fortament armats. Finalment, un d’ells dispara dues vegades a curta distància contra el presumpte agressor.

Un xef polonès

El xef de l’edifici del Fismongers’ Hall on se celebrava el seminari de la universitat de Cambridge i va tenir lloc l’atac, es va enfrontar a l’agressor armat amb una banya de narval, un animal aquàtic similar a una beluga.  El cuiner identificat amb el nom de Luckasz és d’origen polonès i va perseguir fins al pont l’atacant amb la banya, mentre un altre dels presents ho va fer amb un extintor d’incendis, amb el qual va ruixar repetidament Usman Khan. D’acord amb un dels seus col·legues, Luckasz va patir diversos talls, però no es troba en estat greu. 

Una altra de les persones que va ajudar a desarmar l’atacant va ser Thomas Gray, de 24 anys, que just acabava de dinar amb un amic al mercat de Borough. Tots dos són guies que mostren als turistes la ciutat a bord d’un Mini Cooper clàssic. Gray, segons va explicar ell mateix, va trepitjar la mà de l’agressor i ell i el seu col·lega el van forçar a deixar anar els ganivets que portava.

Homenatges al valor

En un missatge, la reina Elisabet II ha donat, les seves «més profundes gràcies», a la policia, els serveis d’emergència i «als valents individus que van arriscar la seva vida sense cap egoisme per ajudar i protegir els altres». 

Notícies relacionades

A aquest reconeixement s’ha unit l’alcalde de Londres, Sadiq Khan, que ha dit: «Són els millors de tots nosaltres».

No és la primera vegada que ciutadans anònims s’enfronten a un terrorista a Londres. El 2017, al mateix lloc, al Pont de Londres l’espanyol Ignacio Echeverría es va enfrontar a cops amb el seu monopatí a tres terroristes que estaven apunyalant gent. Va pagar amb la seva vida aquest gest heroic perquè va ser apunyalat fins a la mort. La policia londinenca el va condecorar a títol pòstum amb la High Commendation, la més alta distinció del cos.