L'ATACANT HA SIGUT ABATUT

Dos morts i tres ferits en un atac terrorista a Londres

Segons 'The Times', l'agressor va ser condemnat per terrorisme islàmic, es trobava en llibertat provisional i participava en un acte sobre justícia penal

L'autor de l'apunyalament va ser abatut per la policia

previo / periodico

4
Es llegeix en minuts
Begoña Arce

Dues persones van morir apunyalades i tres més van resultar ferides, un d’elles en estat crític, en un atac terrorista que va tenir lloc divendres al Pont de Londres. L’agressor va ser abatut a trets per la policia. D’acord amb el diari ‘The Times’, l’autor de l’atemptat era conegut de les forces de seguretat. Es tracta d’un antic pres, condemnat per terrorisme islàmic, que havia sortit de la presó fa un any i es trobava en llibertat condicional, vigilat amb un braçalet electrònic. L’agressor era present en un acte sobre justícia penal, en què participaven antics presoners, que s’estava celebrant en un edifici de convencions, el Fishmonger’s Hall, situat al costat del pont, amb dotzenes d’assistents, entre ells estudiants de la Universitat de Cambridge. Allà va ser on va dur a terme l’atac. La universitat afirma que està «molt preocupada» per les notícies que els seus estudiants i membres del personal s’han vist involucrats en l’incident i està recollint informació.  Si això es confirma, estaríem davant d’un error de seguretat gegantí.   

Dos trets a curta distància

D’acord amb el cap de la Unitat Contraterrorista de Scotland Yard, Neil Basu, el sospitós portava una armilla  d’explosius que van resultar ser falsos.  Pel que sembla, l’individu va atacar diverses persones als voltants del pont, on ganivet en mà va ser interceptat per vianants i la policia. L’incident, al cor de la ciutat, en una hora de ‘màxima audiència’, va ser captat per centenars de mòbils i presenciat per infinitat de testimonis. En un vídeo gravat amb un mòbil per un dels presents, difós per les televisions britàniques, es veu un home a terra forcejant amb dues persones vestides de paisà. Una d’elles, amb abric i corbata, indumentària habitual dels oficinistes de la zona, s’allunya portant a la mà un ganivet de grans dimensions, possiblement l’arma del crim. Després de l’arribada de la policia, l’altre home, que lluitava al terra amb el sospitós, és apartat per agents fortament armats. Finalment, un d’ellsdispara dues vegades a curta distància contra el presumpte agressor.

La policia va evacuar immediatament el sud del pont a prop del mercat de Borough. Els qui corrien fugint van buscar refugi. Membres de la lluita antiterrorista amb armes automàtiques, agents a cavall i amb gossos, ambulàncies i cotxes de bombers van prendre el control de la zona. Alguns dels principals edificis del districte financer de la capital van reforçar les seves mesures de seguretat i hi va haver un augment del nombre de patrulles policials a tota la ciutat.

Una noia fugint de la zona de l’aldarull / Ap

Reducció del nivell d’alerta terrorista

L’atac ha tingut lloc poques setmanes després que es rebaixés el nivell d’alerta terrorista de molt probable a probable. El primer ministre,Boris Johnson, a última hora de la nit va fer una reunió del Comitè Nacional de Seguretat, Cobra, a la residència de Downing Street. Johnson va afirmar que «qualsevol que estigui involucrat en aquest crim i en aquests atacs serà perseguit i portat davant de la justícia». També va telefonar al líder de l’oposició, Jeremy Corbyn, per informa-lo de les investigacions policials. El primer ministre, igual que l’alcalde de la capital, Sadiq Khan, van elogiar la «valentia» dels ciutadans i els serveis d’emergència que van intervenir en l’atac. La campanya electoral de moment ha quedat suspesa. És la tercera vegada que un atac terrorista irromp en plena campanya electoral. El 2017 hi va haver dos atacs mortals, el maig a l’Arena de Manchester i el juny al Pont de Londres.

Notícies relacionades

Per als veïns del barri londinenc el que va passar divendres va ser com reviure un malson. El juny del 2017, tres extremistes islàmics van atacar amb la furgoneta en què viatjaven els vianants que aquella nit passejaven pel pont. Després, ja a peu, van apunyalar les persones que es van trobar al seu pas abans de ser abatuts. En total, vuit persones van morir i 48 van quedar ferides. Un dels morts va ser l’espanyol Ignacio Echeverría, que va intentar ajudar una de les víctimes, atacant amb el seu patí un dels terroristes.

El Pont de Londres va ser l’escenari d’un atac terrorista que va tenir lloc el juliol del 2017 en què van morir vuit persones