ATAC TERRORISTA

La policia identifica un condemnat per terrorisme islàmic com a autor de l'atemptat al Pont Londres

L'agressor va dur a terme l'atac en un seminari a què assistia sobre rehabilitació de presos

Havia sortit de la presó el desembre del 2018, a canvi de portar un braçalet electrònic de seguiment

terrorista2

terrorista2

3
Es llegeix en minuts
Begoña Arce

L’home que va dur a terme l’atac al pont de Londres havia sigut condemnat per terrorisme a vuit anys de presó el 2012, per intentar volar l’edifici de la Borsa de Londrescom a membre d’una cèl·lula del grup gihadista Al-Qaida. L’agressor, que divendres va acabar amb la vida d’un home i una dona i va ferir tres persones més abans de ser abatut per la policia, ha sigut identificat per Scotland Yard com Usman Khan, de 28 anys. Khan es trobava en llibertat vigilada des de desembre passat.

El Govern britànic ha promès aclarir els fets i si hi va haver algun error en els procediments que van permetre al terrorista actuar de nou. «Després d’esdeveniments com aquest, hi ha d’haver una evolució completa i un intent de treure les lliçons pertinents», ha declarat el secretari d’Estat de Seguretat, Brandon Lewis, a la BBC.

El primer ministre britànic, el conservador Boris Johnson, va defensar aquest dissabte la necessitat que els terroristes compleixin penes més severes. «No té sentit que nosaltres, com a societat, alliberem abans de temps a persones condemnades per delictes de terrorisme i de violència greu», ha declarat el primer ministre durant una visita a la zona de l’atemptat.

Johnson, favorit a les enquestes per guanyar les eleccions generals del pròxim 12 de desembre al Regne Unit, va remarcar que el programa del Partit Conservador proposa «endurir les sentències per als crims greus i violents».

Seminari de rehabilitació

El cap de la Unitat Contraterrorista de Scotland Yard, Neil Basu, ha confirmat que el terrorista havia acudit a un seminari sobre rehabilitació d’exconvictes, titulat Aprenent junts, organitzat per la Universitat de Cambridge, a Fishmonger’s Hall, un immoble en el pont de Londres. Just abans de les dues del migdia va amenaçar de fer volar l’edifici, i amb dos ganivets va començar a apunyalar els participants en la conferència.

Confrontat i perseguit per alguns dels presents, va fugir pel pont, on va ser reduït i desarmat per alguns vianants, abans que la policia, creient que posseïa una armilla amb explosius, que va resultar ser falsa, li disparés quan estava a terra. Segons han revelat mitjans britànics, els homes que es van encarar a Khan eren exconvictes que també havien sigut convidats a la conferència sobre la reinserció, a més d’un cuiner de nacionalitat polonesa.

D’acord amb el diari The Times, Khan va sortir de la presó a condició de portar posat un braçalet electrònic per controlar els seus moviments, un sistema per al seguiment de presoners, que en aquest cas s’hauria mostrat ineficaç. La policia ha escorcollat el domicili del terrorista, al comtat anglès de Staffordshire. «Tot i que encara és aviat, no creiem que hi hagi més persones involucrades en l’atac», va assenyalar Bisu.

A causa de la identitat de l’atacant, la policia va saber ràpidament de qui es tractava, la qual cosa va permetre respondre amb celeritat. La impressió és que en aquesta ocasió no es va tractar d’un atac a l’atzar, com va passar el 2017 en aquest mateix lloc de la capital. Tres víctimes, un home i dues dones, estan aquest dissabte hospitalitzades, una d’elles en situació crítica. La zona del Pont de Londres segueix acordonada i tancada al públic.

«Molt preocupada»

Notícies relacionades

La Universitat de Cambridge, a través d’un comunicat,es va mostrar «molt preocupada» pel fet que els estudiants i els membres del seu personal s’haguessin vist involucrats, tot i que de forma indirecta, en un succés d’aquestes característiques. La institució va assegurar que està recopilant informació sobre les circumstàncies dels fets per valorar si hi va haver un error de seguretat.

La policia va evacuar immediatament el sud del pont a prop del mercat de Borough. Els que corrien fugint hi van buscar refugi. Membres de la lluita antiterrorista amb armes automàtiques, agents a cavall i amb gossos, ambulàncies i cotxes de bombers van prendre el control de la zona. Alguns dels principals edificis del districte financer de la capital van reforçar les seves mesures de seguretat i hi va haver un augment del nombre de patrulles policials a tota la ciutat.