Conclou el cicle del Front Ampli

La dreta retorna al poder a l'Uruguai 15 anys després

Lacalle Pou va obtenir un avantatge definitiu en l'escrutini de la segona volta

El seu rival, Daniel Martínez, no va tardar a reconèixer la victòria del candidat blanc

zentauroepp51128028 ame9604  montevideo  uruguay   28 11 2019   fotograf a de ar191128184500

zentauroepp51128028 ame9604 montevideo uruguay 28 11 2019 fotograf a de ar191128184500 / Raul Martinez

1
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

L’Uruguai ha decidit girar a la dretaLuis Lacalle Pou, del Partit Nacional (conegut com a Partit Blanc) li va treure un avantatge irremuntable a Daniel Martínez, del Front Ampli (centre esquerra) i assumirà la presidència d’aquest país l’1 de març del 2020. La segona volta de diumenge passat s’havia tancat amb una mena d’empat tècnic. Lacalle Pou havia assolit el 48,7% dels vots, però el recompte d’uns 32.000 sufragis va mantenir en suspens fins a aquest dijous el resultat final. La revisió dels primers 3.090 vots va acabar amb les esperances de Martínez, que va reconèixer immediatament la victòria del seu rival.

«L’evolució de l’escrutini dels vots observats no modifica la tendència», va dir i va saludar el seu contendent. Però l’Uruguai té els seus rituals institucionals i la fórmula guanyadora serà proclamada oficialment dissabte pel Tribunal Electoral.

Lacalle Pou va ser diputat i senador pel seu partit. En les eleccions del 2014 va ser derrotat per l’actual president, Tabaré Vázquez. Aquesta vegada la sort va estar amb ell per dues raons de pes: d’una banda, el desgast polític del Front Ampli després de 15 anys de gestió. De l’altra, l’aspirant blanc va tenir l’immediat suport dels colorats (centredreta) i la ultradreta. L’exoficial de l’Exèrcit, Guido Manini Ríos, que es va presentar com el Jair Bolsonaro uruguaià, va rebre gairebé l’11% de les adhesions de l’electorat.

Llinatge polític

Notícies relacionades

D’aquesta manera, el flamant mandatari electe inscriu el seu nom dins d’un llinatge familiar associat al poder polític en la seva més alta expressió. El seu pare, Luis Lacalle Herrera, va governar l’Uruguai a mitjans dels anys 90. El seu besavi Luis Alberto de Herrera, va presidir el Consell Nacional d’Administració entre el 1925 i el 1927, un organisme que compartia les funcions executives d’aquest país.

Al rebre la notícia del seu triomf, Lacalle Pou va agrair a «tots els homes i dones que estan defensant els vots i la democràcia». Martínez va prometre continuar «defensant la democràcia amb més força que mai». Amb Lacalle Pou, i després de la renúncia a Bolívia d’Evo Morales, el con sud sud-americà completa, per diferents circumstàncies, la inclinació política a la dreta. L’excepció és l’Argentina, amb el retorn del peronisme al Govern el 10 de desembre

Temes:

Uruguai