PRESUMPTES IRREGULARITATS

Imputats dos guàrdies que havien de vigilar la cel·la on es va suïcidar Epstein

Se'ls acusa de falsificar els registres de les guàrdies

financier teenage girls 75427-eaa17

financier teenage girls 75427-eaa17 / Uma Sanghvi (AP)

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

Un gran jurat federal dels Estats Units ha imputat  dos guàrdies encarregats de vigilar la cel·la on va morir d’aparent suïcidi el 10 d’agost Jeffrey Epstein, el financer que afrontava un judici per tràfic i abús sexual de menors i a la xarxa del qual apareixen assenyalades personalitats del món polític, econòmic i acadèmic, incloent-hi Bill Clinton el príncep Andreu d’Anglaterra.

Els dos funcionaris, segons la premsa nord-americana, afronten càrrecs de conspiració per defraudar els EUA i falsificar registres. Aquestes informacions asseguren que entre les 22.30 de la nit del dia 9 i les 6.30 del 10 no van passar per la cel·la que ocupava Epstein, de 66 anys, al Metropolitan Correctional Center de Manhattan. Ho havien d’haver-ho fet en almenys tres ocasions però els guàrdies es van quedar a la seva zona, asseguts a les seves taules i navegant per internet o movent-se només per allà. Després van falsificar els registres.

En unes declaracions a 'The New York Times' José Rojas, del sindicat de funcionaris de presons, no ha justificat la falsificació de documents però ha denunciat que els dos guàrdies s’estan utilitzant com a «caps de turc». «Hi ha culpabilitat a la cúpula. Sempre intenten culpar la persona en la posició més baixa», ha dit, i ha recordat que infraccions sobre falsificació de registres solen tractar-se com a violacions de política i no com un assumpte criminal com en aquest cas.

Realitats problemàtiques

La mort d’Esptein, produïda en aquest aparent suïcidi quan estava sota custòdia, ha tornat els focus sobre realitats problemàtiques del departament de presons, on els sindicats de funcionaris denuncien falta de personal i altres problemes relacionats amb retallades escasses dotacions de fons. Els dos guàrdies ara imputats, per exemple, estaven treballant en hores extres, un de forma voluntària i l’altre forçat a fer un torn doble de 16 hores, segons el 'Times'. El rotatiu va dur a terme una reveladora investigació a nivell nacional en la qual es va revelar, per exemple, que infermers o professors es veuen forçats a fer feines pròpies d’altres funcionaris. 

La mort d’Epstein, que es va intentar treure la vida al juliol i temporalment va estar en un programa de prevenció del suïcidi, en el qual no es trobava en el moment de la seva mort, ha deixat en evidència les autoritats.L’FBI  i el Departament de Justícia tenen obertes investigacions.

Notícies relacionades

Les estranyes circumstàncies del cas, a més, han disparat teories conspiradores sobre la seva mort. Un patòleg forense contractat pel germà d’Epstein va afirmar el mes passat que l’evidència suggereix que el magnat no es va treure la vida a la seva cel·la, sinó que podia haver sigut escanyat.

Aquest dimarts en testimoni davant del Congrés Kathleen Hawk, que es va posar a càrrec del Departament de Presons després de la mort d’Epstein, ha dit que no té proves per rebutjar les conclusions oficials forenses sobre el suïcidi però ha afirmat que està condicionada en el que pot dir sobre el cas per la investigació en marxa.

Temes:

Pederàstia