30è ANIVERSARI DE LA CAIGUDA

La pregunta que va precipitar la caiguda del mur de Berlín

El periodista italià Riccardo Ehrman recorda la roda de premsa en què es va anunciar que els alemanys de l'RDA podrien viatjar a Berlín Oest sense visat

zentauroepp50737277 files  this file photo taken on november 9  1989 in berlin s191108130114

zentauroepp50737277 files this file photo taken on november 9 1989 in berlin s191108130114 / STRINGER

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Una pregunta sobre els permisos de viatges dels ciutadans de la República Democràtica Alemanya (RDA) en una roda de premsa oferta pel Politburó el 9 de novembre de 1989 va precipitar la caiguda del mur de Berlín, de la qual aquest dissabte es compleixen 30 anys. Així ho ha recordat aquests dies a Madrid Riccardo Ehrman, el periodista italià de l’agència Ansa que va interrogar en aquella compareixença el portaveu del Govern de l’RDA, Günter Schabowski

Schabowski havia realitzat un llarg discurs sobre els èxits del règim i havia admès també que s’havien comès errors. Llavors Ehrman li va preguntar si entre aquests errors hi havia la nova llei de permisos de viatges, ja que, segons el seu parer, «no canviava res». El portaveu del Politburó, sorprès pel seu to directe, va treure uns folis de la seva butxaca en què hi havia escrita la nova llei i va llegir que segons aquesta els alemanys orientals podrien viatjar lliurement, sense visat ni passaport, a l’Alemanya Occidental.

«Era una roda de premsa ordinària. Ningú esperava cap notícia bomba», ha recordat des de Moscou Mikhaïl Voronenkov, corresponsal de l’agència de notícies soviètica TASS a Berlín entre 1987 i 1993. Segons aquest reporter, quan Schabowski va deixar anar la seva relliscada a la sala es va fer un «silenci sepulcral», només trencat per un murmuri. «¿Quan? ¿quan? ¿quan?», van preguntar tots els periodistes presents. «Al meu entendre, amb efecte immediat... ara mateix», va respondre, no sense vacil·lar, al provar de desxifrar les seves notes.

Final d’una era

Ciutadans de l’RFA i l’RDA celebren la caiguda del mur de Berlín, el 9 de novembre de 1989. / EUROPA PRESS

Notícies relacionades

En realitat, segons Ehrman, en les notes de Schabowski es consignava que les normes de viatges perdien el seu valor «provisionalment» i que aquesta mesura entrava en vigor «immediatament». L’«ara mateix» va ser el que va precipitar els esdeveniments.

L’inesperat anunci, emès en directe per televisió, va propiciar que milers de ciutadans de l’RDA s’acostessin aquella mateixa nit a la frontera per festejar el final d’un mur que separava, al llarg de 155 quilòmetres, dos models d’Estat antagònics.

Temes:

Alemanya Berlín