BLINDATGE A LA TRADICIÓ

Kyoto prohibeix les fotos a geishes per preservar-les de l'assetjament turístic

Un comitè de comerciants i veïns pren la mesura després de l'agreujament dels comportaments irrespectuosos d'alguns visitants

zentauroepp303185 kimono clad young geisha ride in the back seat of a tricycle191105183418

zentauroepp303185 kimono clad young geisha ride in the back seat of a tricycle191105183418 / ISAO MORISHITA

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas

Kyoto ha blindat les seves delicades i harmonioses geishes d’irritants i taujans turistes. L’històric districte de Gion ha prohibit fotografiar-les a diverses zones i imposat el consentiment en la resta. Kyoto no està sol en la guerra contra els excessos del turisme de masses, però en cap altre lloc contrasten més alguns assilvestrats estrangers amb els refinaments locals.

La mesura arriba després de l’amuntegament de laments. Alguns turistes sotmeten les geishes a forçoses i esgotadores sessions públiques de fotos, les assetgen a la recerca del ‘selfie’ perfecte fins als restaurants o grapegen els seus quimonos i barroques perruques. D’altres menyspreen la propietat aliena i s’endinsen en vivendes amb portes obertes. I les autoritats han manat parar. Les fotografies estan prohibides alscarrerons privats que desemboquen a l’avinguda Hanamikoji, que travessa el districte de nord a sud i, en qualsevol cas, serà imprescindible el permís de les geishes abans de disparar. Els cartells informen de les noves restriccions i de multes de 10.000 iens (uns 82 euros) als infractors. El fenomen del ‘selfie’ ha agreujat un assetjament que abans era més digerible.

La iniciativa va ser aprovada en una votació per un comitè de comerciants i veïns que ja reparteix fullets en anglès i mandarí entre els visitants. No queda clar si l’ordenança serà executada per la policia, voluntaris o una altra organització, però des del comitè es confia enl’efecte dissuasiu dels cartells i de les noves i molt visibles càmeres que permetran la identificació posterior dels infractors.

Víctima del turisme massiu

Kyoto és una predictible víctima del turisme massiu. La capital imperial conserva la seva centenària atmosfera a contrapel en un país hipertecnificat. A Gion s’ajunten els temples xintoistes, les bufones cases de te i els carrerons estrets i empedrats pels quals no és difícil creuar-se amb geiko (geishes) i maiko (aprenents) de rostre nivi, coloristes quimonos, sandàlies de fusta quadrades i para-sols. Als restaurants de la zona han apuntalat la seva reputació global les geishes durant segles entretenint els comensals. Alguns impedeixen l’accés als visitants primerencs si no arriben recomanats per un client habitual. Impera, doncs, el respecte als costums.

Els esforços de les autoritats per minimitzar els estralls no han sigut tebis ni escassos. El Ministeri d’Infraestructures, Transport i Turisme envia missatges de text als visitants quan s’acosten a menys d’un quilòmetre de Gion amb unes normes bàsiques d’etiqueta. Imposen una vestimenta decorosa que exclou els seminús, aconsellen alleugerir les sessions de fotos, prohibeixen trastejar amb els fanalets dels restaurants i recorden que no es pot fumar al carrer. El fracàs de la iniciativa ha empès aquesta setmana els veïns a legislar pel seu compte.

Altres governs locals ja han bregat amb els atemptats als seus bons costums. El de Kamakura, cèlebre pel seu Buda gegant, va haver d’aconsellar els turistes que no mengessin mentre caminaven, no només pel risc d’embrutar els seus carrers, sinó perquè al Japó és preceptiva la reposada ingesta d’aliments.

31 milions de visitants

Notícies relacionades

El Japó va rebre més de 31 milions de visitants l’any passat, gairebé un 10% per sobre de l’anterior. Va influir la devaluació del ien, la flexibilització dels visats i l’abaratiment dels vols.  Kyoto va rebre el 2017 el quíntuple dels turistes del 2012 i espera una allau quan l’any que ve Tòquio aculli els Jocs Olímpics.

És comprensible que els veïns temin com afectarà la seva harmoniosa quotidianitat. El gruix dels turistes, més de quatre milions, arriba de la Xina. Costa imaginar un atemptat més gran a la rigorosa contenció japonesa que la jovial, caòtica i desacomplexada espontaneïtat xinesa.

Temes:

Japó Kyoto