CANVI EN EL GOVERN

El conservador Ludovic Orban, nou primer ministre de Romania

Relleva la socialdemòcrata Viorica Dancila, que va perdre una moció de censura el 10 d'octubre

zentauroepp50743217 romanian designated prime minister ludovic orban addresses t191104164028

zentauroepp50743217 romanian designated prime minister ludovic orban addresses t191104164028 / DANIEL MIHAILESCU

1
Es llegeix en minuts
Efe

Ludovic Orban, líder del fins ara opositor Partit Nacional Liberal (PNL), ha sigut investit aquest dilluns pel Parlament com a nou primer ministre de Romania, en substitució de la socialdemòcrata Viorica Dancila, que va perdre una moció de censura el 10 d’octubre.

Orban i el seu nou Executiu han tingut el suport de 240 dels 465 parlamentaris de les dues cambres, set més del mínim que necessitaven per ser investits.

Designat com a primer ministre pel president del país, el també conservador Klaus Iohannis, Orban ha rebut el suport del gruix de partits que van recolzar la moció contra Dancila.

«Hem de començar amb un camí cap a la construcció, cap a la recuperació de la unitat, del diàleg institucional i un camí que posi els fonaments per a un desenvolupament econòmic sòlid i a llarg termini», va dir Orban en el seu discurs davant del Parlament, abans de la votació.

Seients buits

El nou primer ministre va fer aquesta intervenció amb pràcticament la meitat dels seients buits, a causa de l’absència de gairebé tots els parlamentaris del fins ara governant Partit Social Demòcrata (PSD) i del centreesquerrà PRO Romania.

Amb aquesta maniobra, el PSD i el PRO Romania pretenien que la votació no tingués validesa per falta de quòrum, però diversos diputats i senadors d’aquestes dues formacions van trencar la disciplina de partit i van votar a favor del Govern d’Orban.

«No recordo en els últims 30 anys que hagi passat una cosa així», va dir Orban sobre l’actitud d’aquests dos partits, que va acusar de «mostrar una total falta de respecte pels romanesos».

Un any de govern

Durant la presentació del seu programa, Orban va insistir en la necessitat de «reparar» els errors que li recrimina al PSD en qüestions com l’economia i les finances públiques, la justícia i la relació amb la Unió Europea.

Notícies relacionades

Com va recordar el mateix Orban, el seu Govern governarà com a màxim un any ja que la present legislatura s’esgota el desembre del 2020.

Romania celebra el pròxim diumenge la primera volta de les eleccions presidencials, en les quals el president Iohannis és favorit per a la reelecció i s’enfrontarà a Dancila.

Temes:

Rumania