una pràctica inhumana

L'Administració Trump ha separat més de 5.400 nens de les seves famílies a la frontera des del 2017

La majoria dels menors afectats tenen menys de 12 anys i uns 200 no arriben als cinc

zentauroepp49259344 corrects the first name of the professor to ronald  not rona190730152100

zentauroepp49259344 corrects the first name of the professor to ronald not rona190730152100 / Christian Chavez

2
Es llegeix en minuts
Efe

El Govern del president dels Estats Units, Donald Trump, en la seva política de separar les famílies d’immigrants indocumentats després de detenir-los a la frontera, va apartar dels seus parents 1.566 menors més del que s’havia informat, segons la Unió Americana de Llibertats Civils (ACLU).

L’organització defensora de les llibertats civils va indicar que el Departament de Justícia va divulgar el còmput final, que situa en 5.460 els nens que van ser separats dels seus familiars mentre es va aplicar aquesta política, poques hores abans que vencés el termini donat per un tribunal federal per a la identificació de tots els nens apartats dels seus parents des de mitjans del 2017.

«És impressionant que 1.566 famílies més, inclosos nadons i nens, se sumin als altres milers ja separats per aquesta política inhumana i il·legal», va assenyalar en una declaració Lee Gelernt, advocat d’ACLU. Gelernt va afegir que el Departament de Justícia ha estat remetent a aquesta organització els noms de famílies separades i va completar els registres dijous, però va expressar la seva preocupació perquè els familiars adults hagin sigut deportats sense els seus fills.

La majoria, menors de 12 anys

La majoria dels nens, separats de les seves famílies després de travessar la frontera per demanar asil als Estats Units, són menors de 12 anys, inclosos més de 200 menors de cinc anys. Durant la seva campanya electoral el 2016, Trump va prometre una política severa per aturar la immigració il·legal i un any després el seu Govern va començar a separar els familiars dels menors, que van ser reclosos en centres de detenció o portats a diferents parts del país.

En molts casos els familiars, principalment de Guatemala, Hondures i El Salvador, van ser deportats o van retornar als seus països sense saber on eren els seus fills. L’abril passat, el jutge federal Dana Sabraw, d’un tribunal de San Diego (Califòrnia), va donar un termini de sis mesos al Govern de Trump perquè subministrés a l’ACLU el recompte de tots els menors posats sota custòdia federal i separats de les seves famílies.

Programa per reunir les famílies

L’organització defensora dels drets civils va iniciar demandes davant dels tribunals, dins d’un programa que ha engegat per ubicar totes les famílies afectades i verificar que els nens han pogut ser reunits amb els seus parents. Segons ACLU, els nens van ser alliberats dels albergs federals entre l’1 de juliol del 2017 i juny del 2018, quan Sabraw va ordenar al Govern que deixés la pràctica de separar adults i menors i que reunís més de 2.700 nens encara sota la seva custòdia.

Notícies relacionades

Però llavors ni Sabraw ni ACLU sabien que n’hi havia més que havien sigut separats de les seves famílies mesos abans i posteriorment ubicats en albergs administrats pel Departament de Salut i Serveis Humans (HHS, en anglès).

El mes passat, el Govern de Trump va posar en pràctica una nova política per a l’atorgament d’asil sota la qual els migrants que ho sol·licitin han de romandre a qualsevol altre país pel qual hagin creuat fins que es completi el tràmit de les seves sol·licituds.