EL DILEMA BRITÀNIC

Johnson planteja eleccions per al 12 de desembre

El primer ministre donaria més temps al Parlament per debatre l'acord del 'brexit' si accepta els comicis

zentauroepp50352175 britain s prime minister boris johnson gestures as he attend191012211635

zentauroepp50352175 britain s prime minister boris johnson gestures as he attend191012211635 / ALASTAIR GRANT

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce

Boris Johnson va llançar dijous una oferta a l’oposició, que li permetria recuperar la iniciativa i trencar a favor seu l’actual bloqueig al Parlament. El primer ministre ofereix més temps als diputats per estudiar i completar la llei del ‘brexit’, que ha deixat en suspens, a canvi de celebrar eleccions generals el 12 de desembre. És la tercera vegada que el primer ministre demana als diputats eleccions anticipades i l’oposició ja va rebutjar la sol·licitud en dues ocasions. Dilluns es debatrà i votarà la moció, acollida amb escàs entusiasme. Els primers signes indiquen que tampoc aquesta vegada el primer ministre se’n sortirà.

Johnson va detallar els termes de la proposta en una carta enviada al líder de l’oposició, el laborista Jeremy Corbyn. Els diputats, segons el seu pla, tindrien per completar la tramitació de la llei del ‘brexit’ fins al 6 de novembre, data límit per dissoldre el Parlament abans dels comicis. «Si realment volen més temps per estudiar aquest excel·lent acord, el poden tenir, però han de recolzar la celebració d’eleccions el 12 de desembre»,va declarar.  «Els diputats disposaran d’aquesta manera de tot el temps que desitgin per escrutar la llei, abans que el Parlament sigui dissolt».

Oferta desesperada

La moció va ser formalment presentada als Comuns pel líder de la Cambra, Jacob Rees-Mogg. La reacció de Corbyn va ser aixecar-se i marxar. Poc després va fer saber la seva resposta inicial. «Els laboristes només donaran suport al primer ministre en la seva ‘empenta’ a una elecció general si retira de la taula una sortida sense acord del ‘brexit’». Corbyn no va voler aclarir en quin sentit votarà dilluns.

Johnson no té el poder per convocar les eleccions. L’autorització requereix els dos terços dels vots de la Cambra dels Comuns. Ni tan sols amb el suport dels deu diputats unionistes aconseguiria els 434 vots que necessita per a l’aprovació dels comicis. La decisió, sobre una oferta que té poc de generosa i molt de desesperada, està en mans dels laboristes.

Promesa incomplerta

Notícies relacionades

Dins el Govern hi ha divisió d’opinions sobre la conveniència de celebrar eleccions a l’hivern, una cosa que en aquest país no passa des de 1950.  Johnson va intentar tirar endavant la llei del ‘brexit’ i va aconseguir l’aprovació dels Comuns a l’acord «en principi». Però al costat d’aquest important triomf va venir el rebuig de liquidar amb només tres dies la revisió i l’aprovació de la llei a la Cambra baixa. Tantes presses perquè pogués complir la seva promesa de deixar la Unió Europea el 31 d’octubre.  «Abans mort i en una rasa»que demanar una ampliació, va arribar a dir. Dijous va admetre implícitament que aquesta data és impossible de complir. Ell mateix proposa ara l’ampliació del termini.  

La seva nova proposta arriba quan encara no es coneix la resposta de Brussel·les a la petició d’una altra ampliació de l’Article 50 que el Parlament el va obligar a sol·licitar. Des de la seva oficina del 10 de Downing Street s’adverteix que si el Parlament no accepta la convocatòria d’eleccions, el Govern retirarà la llei de l’acord i «farà campanya a cada nivell i a cada oportunitat en favor d’una elecció general».