el futur d'europa

El Parlament britànic tomba el calendari de Johnson sobre el projecte de llei del 'brexit'

Johnson aconsegueix per primera vegada el suport de la Cambra dels Comuns a l'acord pactat amb la Unió Europea

El president del Consell Europeu Donald Tusk proposarà una nova ampliació

zentauroepp50521063 a video grab from footage broadcast by the uk parliament s p191022163003

zentauroepp50521063 a video grab from footage broadcast by the uk parliament s p191022163003

3
Es llegeix en minuts
Begoña Arce

L’acord del ‘brexit’ no veurà la llum el 31 d’octubre. Els diputats britànics així ho han decidit en una sessió dimarts, en què Boris Johnson va collir un important triomf i també una derrota que llasta els seus plans. El primer ministre britànic va obtenir, per primera vegada en tres anys i mig de discussions sobre el ‘brexit’, el suport de la Cambra dels Comuns a un acord amb la UE. Theresa May mai va aconseguir anar tan lluny.  Un suport ‘preliminar’, pendent encara de possibles modificacions i esmenes de l’oposició, però que autoritza la tramitació de l’acord aconseguit per Johnson amb els mandataris de la UE per transformar-lo en una llei britànica. El resultat (329 davant 299) va donar unamajoria substancial de 30 vots. Després d’aquesta primera victòria, Johnson va patir immediatament una greu clatellada.

Rebuig de l’agenda 

En una segona votació els diputats van rebutjar l’agenda legislativa que el govern volia imposar al Parlament, per una majoria de 14 vots (306 a favor, 322 en contra).  L’Executiu havia fixat tan sols tres dies per resoldre la tramitació de la llei a la Cambra dels Comuns. Dijous havia d’estar llesta i passar a la Cambra dels Lords també a la carrera. Tot liquidat en una setmana. Impossible analitzar, discutir, esmenar i votar un text de 110 pàgines i 120 anotacions d’una gran complexitat i amb una importància constitucional gegantina. L’única obsessió del primer ministre era complir la seva promesa de treure al Regne Unit de l’EU el 31 d’octubre. Fins i tot va amenaçar durant el debat d’abandonar la llei i optar per les urnes si el calendari que proposava no era acceptat. «Si el Parlament es nega a solucionar el ‘brexit’ i al seu lloc decideix retardar-lo fins al gener, o potser més enllà, sota cap circumstància el Govern pot continuar així i lamentant-ho molt, la llei haurà de ser retirada i haurem d’anar a una elecció general». Aquesta elecció, segons van indicar fonts de Downing Street, tindria lloc abans de Nadal. «La millor manera d’evitar un ‘brexit’ desordenat és votar per l’acord», va declarar Johnson. L’oposició va condemnar el que va qualificar de «xantatge infantil».  L’amenaça no va servir de res.

Nova extensió

Notícies relacionades

Després del triomf i la derrota, el primer ministre va suavitzar el to. Ja no va parlar de «retirada» de la llei i es va limitar a anunciar «una pausa» en la tramitació.   Tampoc va fer cap referència a unes eleccions immediates. «Conversaré amb els estats membres de la Unió Europea sobre les seves intencions. Fins que prenguin una decisió farem una pausa amb aquesta legislació. Vull dir-ho clarament, el nostre objectiu continua sent que no hem de tenir més retards, que hem de deixar la Unió Europea el 31 d’octubre i això és el que li diré a la Unió Europea i ja informaré la cambra». El president del Consell Europeu, Donald Tusk, va assenyalar en un tuit que recomanaria la petició del Regne Unit d’una extensió. «Després de la decisió del primer ministre, Boris Johnson, d’aturar el procés de ratificació de l’Acord de Retirada, i a fi d’evitar un ‘brexit’ sense acord, recomanaré als 27 que acceptin la petició de la Unió Europea d’una extensió».  Johnson tenia també la intenció de posar-se en contacte amb els responsables de la UE en els pròxims dos dies. El líder de la Cambra dels Comuns, Jacob Rees-Mogg, va reconèixer que és«molt difícil veure com és possible que l’acord s’aconsegueixi en la data prevista».

Oferta laborista

La màquina propagandística dels conservadors intentava ressaltar al final de la jornada la victòria de Johnson com un enorme èxit, que el líder laborista Jeremy Corbyn torpedinava amb la derrota de l’agenda. «El primer ministre és l’autor de la seva pròpia desgràcia», va ser la resposta de Corbyn, que va fer«una oferta» a Johnson. «Treballi amb nosaltres. Entre tots podem decidir un calendari raonable i sospito que aquesta Cambra votarà a favor de debatre, analitzar en detall la llei».  En total 19 laboristes rebels van votar a favor de l’acord de Johnson, que Corbyn va descriure com la clau, «per a la desregulació de principi a final. Un acord i una llei que no aconsegueix defensar els nostres drets i la nostra naturalesa, que no aconsegueix defensar els nostres treballs i la nostra economia, cada regió i cada nació del Regne Unit».  Molt possiblement no tots aquests diputats rebels segueixin recolzant l’acord al terme de la tramitació, quan la pausa acabi. Esmenes substancials que Johnson també ha advertit que no acceptarà.