Eleccions a Bolívia

L'oposició rebutja la reelecció de Morales i la qualifica de fraudulenta

Els primers enfrontaments entre simpatitzants i detractors del president auguren dies de tensió al país andí

L'OEA expressa la seva «sorpresa i preocupació» pel gir del recompte dels vots i la UE demana «màxima transparència»

zentauroepp50515011 a supporter of bolivian presidential candidate carlos mesa h191022174520

zentauroepp50515011 a supporter of bolivian presidential candidate carlos mesa h191022174520 / UESLEI MARCELINO

1
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

Bolívia s’ha situat aquest dimarts en el llindar d’un enfrontament polític irreversible. El Tribunal Electoral ha informat que, amb el 95% dels vots escrutats, el president, Evo Morales, obtindria la seva reelecció per 14 centèsimes de diferència. El seu immediat competidor, Carlos Mesa, ha rebutjat el veredicte provisori i ha parlat de frau. Els observadors de la contesa de l’Organització d’Estats Americans (OEA) han expressat la seva «profunda preocupació i sorpresa pel canvi dràstic i difícil de justificar en la tendència dels resultats preliminars». A les nou regions del país han tingut lloc incidents, amb la crema de locals electorals.

Segons la Carta Magna, les presidencials es guanyen amb el 50% més un sufragi o quan hi ha una distància de 10 punts entre els dos primers competidors. Els actes electorals donen compte fins al moment que Morales, del Moviment al Socialisme (MAS), ha assolit el 46,86% de les adhesions davant un 36,72% de Mesa (Comunitat Ciutadana), que ha rebutjat immediatament aquests números. «El Govern, amb la seva decisió d’eludir de nou la voluntat del poble, és l’únic responsable de la violència que amenaça Bolívia», ha assegurat l’historiador. Rubén Costas, el governador de Santa Cruz, la regió més rica i hostil al Palacio Quemado, la seu de l’Executiu, ha exigit «el respecte del vot ciutadà», que al 90% de les meses escrutades donava compte que Morales i Mesa havien de competir en una segona volta el 15 de desembre.

Notícies relacionades

La Central Obrera Boliviana (COB) i la Coordinadora Nacional pel Canvi (Conalcam), que integra els moviments socials, s’han declarat en «estat d’emergència i mobilització nacional» per defensar el que consideren la victòria inapel·lable del MAS. «Denunciem els interessos oligàrquics i privatitzadors que s’amaguen darrere d’aquestes accions violentes».

La UE ha expressat la seva preocupació per la «inesperada» interrupció del recompte de vots, perquè ha generat «seriosos dubtes» que han de ser aclarits de manera immediata i ha demanat al Tribunal Suprem Electoral (TSE) que asseguri la «màxima transparència» en l’escrutini que falta.