TENSIÓ AL PRÒXIM ORIENT

Els EUA desplegaran 3.000 soldats a l'Aràbia Saudita per contenir l'Iran

El Pentàgon anuncia que també enviarà un sistema de míssils antiaeris i bateries Patriot

Jeddah (Saudi Arabia), 18/09/2019.- A handout photo made available by the Saudi Royal Court shows Saudi Crown Prince Mohammad bin Salman receiving US Secretary of State Mike Pompeo, Jeddah, Saudi Arabia, 18 September 2019. Pompeo is in Saudi Arabia to discuss the recent drone attack that blocked almost half of the Saudi oil production on 14 September 2019. (Atentado, Arabia Saudita, Estados Unidos) EFE/EPA/BANDAR ALJALOUD / SAUDI ROYAL COURT HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Jeddah (Saudi Arabia), 18/09/2019.- A handout photo made available by the Saudi Royal Court shows Saudi Crown Prince Mohammad bin Salman receiving US Secretary of State Mike Pompeo, Jeddah, Saudi Arabia, 18 September 2019. Pompeo is in Saudi Arabia to discuss the recent drone attack that blocked almost half of the Saudi oil production on 14 September 2019. (Atentado, Arabia Saudita, Estados Unidos) EFE/EPA/BANDAR ALJALOUD / SAUDI ROYAL COURT HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES / BANDAR ALJALOUD / SAUDI ROYAL CO (EFE)

1
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

El Pentàgon ha confirmat aquest dijous l’enviament d’un contingent de tropes nord-americanes a l’Aràbia Saudita, només unes setmanes després que dues instal·lacions petrolieres saudites fossin atacades amb míssils i drons en un atac que va posar en evidència les defenses antiaèries del Regne del Desert, un dels països que més gasta anualment en armament. L’anunci comporta el desplegament d’uns 3.000 militars, així com un sistema d’intercepció de míssils balístics, dos bateries de míssils Patriot o dos esquadrons de caces de combat. La intenció confessa del Pentàgon passa per reforçar la protecció del seu aliat àrab davant de la creixent tensió al Golf Pèrsic amb l’Iran, que els Estats Units i l’Aràbia Saudita responsabilitzen de l’atac contra les instal·lacions petrolieres. 

Notícies relacionades

«El secretari (Mark) Esper ha informat aquest matí al ministre de Defensa, Mohamed Bin Salman, del desplegament addicional de tropes per assegurar i reforçar les defenses de l’Aràbia Saudita»,assegura el comunicat del Pentàgon. La maniobra que coincideix amb l’anunci de la Casa Blanca de retirar les tropes nord-americanes del nord-est de Síria amb la intenció de no interferir en l’operació militar turca contra els kurds, una decisió que ha sigut àmpliamentcriticada a Washington des de tots els flancs de l’espectre polític. El president Donald Trump ha justificat la sortida del nord-oest de Síria com un pas més per acabar amb les «guerres sense sentit» dels EUA al Pròxim Orient, un argument que xoca amb l’enviament de tropes a l’Aràbia Saudita. 

L’últim precedent

L’última vegada que Washington va desplegar un gran contingent de tropes en el regne wahhabita es va acabar penedint. Va ser el 1991, després que l’Iraq envaís Kuwait, una decisió que es va justificar llavors com una mesura necessària per protegir Riad de les ambicions de Saddam Hussein. En els cercles més ultraconservadors del regne, la presència nord-americana al bressol de l’islam va ser considerada un afront, un dels arguments que va acabar utilitzant Ossama Bin Laden per crear Al-Qaida. El 2003, dos anys després dels atemptats terroristes del’11-S  a Nova York i Washington, l’Administració Bush va retirar el gruix de les tropes de l’Aràbia Saudita, deixant només un petit contingent d’assessors militars dedicat a formar les forces de seguretat saudites.