guerra a pròxim orient

Soldats turcs entren a Síria en la gran ofensiva contra les milícies kurdes

L'atac terrestres ha estat precedit per bombardejos de l'aviació contra posicions de les YPG a la localitat de Ras al-Ayn

turquia-ejercito-siria-efe

turquia-ejercito-siria-efe

3
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

El ministre de Defensa turc ha anunciat aquesta nit l’inici de les operacions terrestes al nord de Síria contra les milícies kurdes. Al llarg de tot el dia i per preparar la invasió, avions de combat han estat bombardejant posicions de les forces kurdosirianes de les YPG. Almenys 8 persones, entre les quals cinc civils, han mort en els atacs de Turquia, segons les Forces de Síria Democràtica (FSD), una aliança liderada per kurds. 

«Les Forces Nacionals Turques, juntament amb l’Exèrcit Nacional Siri (el nou nom de l’opositor Exèrcit Lliure de Síria (ELS)), acaba de llançar l’Operació Font de Pau contra els terroristes del PKK/YPG i l’Estat Islàmic (EI) al nord de Síria. La nostra missió és evitar la creació d’un corredor terrorista a la nostra frontera sud, i portar la pau a la regió».

D’aquesta manera, el president turc, Recep Tayyip Erdogan, ha donat compte de l’inici de l’ofensiva contra les milícies kurdosirianes de les YPG, fins ara aliades dels Estats Units en la lluita contra els gihadistes d’EI. Poc abans de l’anunci presidencial, caces turcs ja havien començat els bombardejos. Les YPG estan liderades per membres de la guerrilla del PKK, en guerra contra l’Estat turc des dels anys 80.

En aquesta primera fase de l’operació, segons les estimacions dels analistes, Turquia pretén conquistar uns 100 quilòmetres de frontera, entre les ciutats de Tel Abyad i Ras al-Ayn –els principals blancs dels bombardejos, però no els únics–, a més d’uns 30 quilòmetres cap a l’interior sirià.

L’operació militar turca explica, com s’ha  encarregat d’anunciar el mateix Erdogan, amb 14.000 milicians de l’ELS, una coalició de milícies opositores al president sirià, Bashar al-Assad. Erdogan, en altres operacions contra les YPG, ja ha utilitzat l’ELS: són ells els que, majorment, els que posen els morts sobre la taula.

Aliances

AliancesMentrestant, a la part sud de la frontera, les YPG han enviat els seus efectius cap al nord i han anunciat, a més, unes primeres converses amb el Govern d’Al-Assad per rebre ajuda de Damasc i contrarestar, així, l’ofensiva turca. Rússia, el més gran aliat del president sirià, ha intervingut en la reunió.

«L’Exèrcit sirià confrontarà l’agressió turca amb totes les seves armes legítimes si [els turcs] violen la sobirania territorial de Síria –ha dit el govern sirià en un comunicat–. Estem a punt per acollir el nostre fill perdut [les YPG]».

De moment, els soldats turcs i els opositors sirians només han atacat, per terra, la zona que envolta la ciutat de Tel Abyad. Els bombardejos, no obstant, han sigut massius.

Retirada nord-americana

Retirada nord-americanaAquesta operació militar, reclamada des de fa mesos per Turquia, va arribar per sorpresa: diumenge passat a la nit, el president nord-americà, Donald Trump, va anunciar que els soldats nord-americans apostats entre Tel Abyad i Ras al-Ayn –uns 50 dels 2.000 que els EUA tenen com a recolzament a les YPG– es retiraven de la regió. I va donar, a més, llum verda a Erdogan perquè ataqués la zona.

«Els Estats Units han gastat vuit bilions de dòlars lluitant i fent de policies al Pròxim Orient –ha tuitejat Trump aquest dimecres–. Milers dels nostres grans soldats han mort o han sigut greument ferits. Milions de persones han mort a l’altre bàndol».

Trump, amb el seu to habitual i utilitzant les lletres majúscules ha escrit:  «¡Anar al Pròxim Orient ha sigut la pitjor decisió en la història del nostre país! Vam anar a la guerra sota una premissa falsa, armes de destrucció massiva. ¡No n’hi havia! Ara, lentament i amb compte,  estem portant els nostres soldats i militars a casa. ¡Els EUA són més grans que mai!».

Després de l’inici de l’ofensiva, la Casa Blanca, ha fet públic un comunicat en el qual ha matisat els tuits de Trump: «Els EUA no recolzen aquest atac i han aclarit a Turquia que aquesta operació és una mala idea. Turquia s’ha compromès a protegir els civils, protegir les minories i no propiciar una crisi humanitària. Vigilarem que segueixin aquest compromís».

Notícies relacionades

Trump i Erdogan s’hauran de trobar, si res canvia, el pròxim 13 de novembre a Washington. Allà, en principi, els dos presidents hauran de decidir què passarà amb les desenes de milers de gihadistes que, en l’actualitat, les YPG tenen a les seves presons. Trump vol que Turquia se’n faci càrrec.

Fugida

FugidaDesprés dels bombardejos a Ras al-Ayn i Tel Abyad, segons l’Observatori Sirià per als Drets Humans (OSDH), diversos milers de persones han començat a fugir de la regió en direcció al sud: lluny de la frontera amb Turquia. Ankara assegura que els atacs han sigut contra posicions militars de les YPG; aquestes, que han caigut sobre edificis de vivendes i que han mort diversos civils.