DRETS HUMANS

Rússia declara «agent estranger» l'organització anticorrupció de Navalni

El bloguer nega rebre diners d'un altre país, afirma que Putin té «por» de les seves investigacions i promet continuar amb les seves activitats

zentauroepp50315158 files  in this file photo taken on september 29  2019 russia191009185534

zentauroepp50315158 files in this file photo taken on september 29 2019 russia191009185534 / YURI KADOBNOV

1
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

«Exigim que el Ministeri de Justícia s’expliqui de forma pública i presenti proves que el Fons de Lluita contra la Corrupció ha rebut si més no un copec de l’estranger».

Lluny d’arrugar-se davant de la pressió, Alekséi Navalni, bloguer anticorrupció i principal líder opositor rus, ha respost aquest dimarts amb un repte públic a través de la xarxa social Twitter a la decisió de les autoritats russes d’incloure en la llista d’«agents estrangers» al Fons per a la Lluita contra la Corrupció (FBK, per les seves sigles en rus), l’oenagé liderada per ell que ha destapat infinitat de casos de corrupció entre destacats membres de l’elit russa. Segons el Ministeri de Justícia rus, «un control de les activitats d’aquesta organització no governamental ha permès determinar que complia les funcions d’un agent estranger», un terme de connotacions molt negatives en el vocabulari rus que implica activitats pròximes a l’espionatge. 

 

Notícies relacionades

Les conseqüències legals de semblant classificació legal no són a desmerèixer i poden generar situacions desagradables. A partir d’ara, l’organització s’haurà de sotmetre a freqüents controls rutinaris de funcionaris governamentals, informar amb detall el Govern sobre els seus comptes, les seves despeses i en especial les seves fonts de finançament, entre altres mesures que podrien acabar impactant en el seu rendiment. No obstant, el lideratge de l’oenagé manté l’esperit combatiu malgrat la decisió ministerial, de la qual ¡ responsabilitza directament i en última instància Vladímir Putin. El president «es recolza en els lladres i en els corruptes; i nosaltres destapem la corrupció; no ens aturarem, malgrat tot», ha continuat el bloguer.

Pressió judicial ’in crescendo’

La pressió judicial a Navalni i el seu entorn s’incrementa a mesura que va calant el seu missatge entre amplis estrats de la societat russa, que comença a emetre senyals de cansament davant de l’estat de coses al país. Moscou ha sigut escenari aquest estiu de les més nombroses manifestacions de protesta en anys contra la manipulació electoral en les eleccions locals celebrades a començaments de desembre, comicis en els quals, a més, la formació oficialista Rússia Unida va obtenir uns resultats pobres. Fins a 60.000 persones van arribar a congregar-se en alguna ocasió atenent la trucada opositora, mentre en els actes no sancionats per l’oficialitat moscovita es produïen centenars de detinguts, alguns dels quals han sigut ja condemnats a greus penes de presó.