VULNERACIÓ DE DRETS

La policia russa fa un registre massiu de les oficines de l'opositor Navalni per tot el país

Els agents han entrat de forma simultània a més de 60 adreces de 20 ciutats

zentauroepp49824744 file   in this monday  dec  18  2017 file photo  russian opp190912104618

zentauroepp49824744 file in this monday dec 18 2017 file photo russian opp190912104618 / Alexander Zemlianichenko

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La policia russa du a terme dijous una àmplia operació de registres en més d’uncentenar d’oficines regionals del’opositor Aleksei Navalni, segons va informar el cap del grup de drets humans Agora, Pavel Chikov.

L’activista va assenyalar en el seu compte de Telegram que l’operació inclou 29 ciutats russes i que es tracta de més de cent registres simultanis a tot el país.

«En cada una d’aquestes (ciutats) es duen a terme registres en diverses direccions, entre cinc i set, incloent-hi oficines i vivendes. No només es tracta dels activistes del Fons Anticorrupció (FBK) i les oficines de Navalni, sinó dels activistes del moviment de protecció dels drets dels electors», va assenyalar. Per la seva banda, un dels col·laboradors més pròxims de Navalni, Leonid Volkov, va corroborar el registre a vint oficines.

«Els registres d’aquest matí van començar simultàniament almenys en 60 adreces de més de vint ciutats. Van arribar a les cases de tots els coordinadors, sovint també a casa dels seus familiars i a casa dels voluntaris», va escriure en el seu compte de Twitter.

Clatellada electoral

Ja dimarts passat la policia russa va registrar diferents oficines de l’opositor rus, fet que va ser qualificat per Volkov com una conseqüència de «la victòria del vot intel·ligent» en les recents eleccions locals de Moscou.

El Comitè d’Instrucció de Rússia (CIR), òrgan d’investigació judicial adscrit al Kremlin, investiga el Fons de Lluita contra la Corrupció de Navalni pel suposat blanqueig de mil milions de rubles (uns 13,5 milions d’euros).

Volkov va assegurar anteriorment al diari rus ‘Kommersant’ que els registres es produeixen a l’empara de l’article número 174 del Codi Penal (blanqueig de capitals) i va afirmar que els agents «van confiscar l’equip, el van robar» per interferir en el treball del Fons Anticorrupció.

Notícies relacionades

Navalni va estar el mes d’agost passat sota arrest domiciliari acusat de convocar una manifestació il·legal el 27 de juliol per protestar contra el rebuig de les autoritats russes a inscriure alguns candidats no oficialistes en les eleccions locals de diumenge passat a la Duma (assemblea legislativa) de Moscou.

No és la primera vegada que les autoritats registren les oficines de l’equip del líder opositor. El 8 d’agost ho van fer a les oficines centrals del Fons de Lluita contra la Corrupció a la capital russa.