PROTESTES A RÚSSIA

La justícia russa condemna un actor opositor a un any de presó amb la pena suspesa

La detenció de Pàvel Ustínov durant un míting opositor a Moscou havia generat una onada d'indignació popular

zentauroepp49888041 defendant pavel ustinov  accused of using violence against a190918114842

zentauroepp49888041 defendant pavel ustinov accused of using violence against a190918114842 / EVGENIA NOVOZHENINA

1
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

No ha sigut l’absolució que exigien els milers de manifestants que s’han mobilitzat a favor seu durant les últimes setmanes a Rússia. El Tribunal Municipal de Moscou ha condemnat el jove actor Pàvel Ustínov a un any de presó amb la pena suspesa, una sentència que redueix significativament elstres anys i mig de presó que va dictaminar el jutge de primera instància.  

No obstant, la justícia russa considera provat el delicte de resistència al’autoritat al ser detingut durant un míting opositor l’agost passat, malgrat que el vídeo del seu arrest demostra clarament que no es va produir cap agressió.

El jutge atén així les peticions de la fiscalia i desestima les de la defensa, que demandava, a més de l’anul·lació de la primera sentència, el reconeixement que havia sigut acusat per una condemna injusta

El veredicte es produeix tan sols un dia després de noves mobilitzacions en favor dels arrestats durant les marxes estiuenques organitzades per l’oposició per protestar contra la manipulació electoral.

Al voltant de 25.000 persones es van congregar aquest diumenge a l’avinguda de l’Akademika Sakharova de Moscou per exigir l’alliberament de tots els presos, alguns d’ells condemnats a penes que arriben als vuit anys de presó en processos que no han tingut tanta visibilitat com el cas Ustínov i que han estès entre la ciutadania una sensació d’indefensió davant de l’actuació de les forces de seguretat. 

Intervenció de Navalni 

En l’acte, que va comptar amb el vistiplau de les autoritats, va arribar a participar-hi el principal líder del’oposició no sistèmica, el bloguer anticorrupció Aleksei Navalni, que va animar els congregats a mantenir la pressió per aconseguir que els més de 2000 detinguts amb causes pendents corrin la mateixa sort que Ustínov.

Notícies relacionades

«¿Per què han alliberat els que han alliberat? Perquè tenen por que la gent no els segueixi», ha proclamat el líder opositor, amb referència a la caiguda de la popularitat del president Vladímir Putin i del Govern en general que indiquen els sondejos.