HOMENATGE ALS POLICIES ASSASSINATS

Macron reclama «una societat de vigilància» davant l'«hidra islamista»

El president francès creu que les institucions no seran suficients per detectar tots els signes de radicalització

zentauroepp50302142 french president emmanuel macron speaks during a ceremony fo191008132712

zentauroepp50302142 french president emmanuel macron speaks during a ceremony fo191008132712 / FRANCOIS MORI

2
Es llegeix en minuts
Eva Cantón

El president francès, Emmanuel Macron, ha promès que l’Estat continuarà lluitant sense parar davant el terrorisme islamista, però ha demanat als francesos «mobilitzar-se i actuar» perquè, segons el seu parer, les institucions no seran suficients «per arribar fins al final de l’hidra islamista».

«No guanyarem llevat que el nostre país s’aixequi per lluitar contra aquest islamisme subterrani. Una societat de vigilància és el que hem de construir», ha dit durant l’homenatge als quatre policies morts el 3 d’octubre a la prefectura de París en mans d’un col·lega radicalitzat.

Macron va dir que era «inconcebible i inacceptable» que un individu impregnat de tal ideologia pogués treballar en la Direcció d’Informació, un servei encarregat precisament de la lluita contra el terrorisme. Va prometre que s’aclarirà el que va passar i que es depuraran responsabilitats per evitar que es pugui repetir un fet semblant.

No obstant, va remarcar que el drama no erosiona la seva confiança en les forces i cossos de seguretat, que en els últims sis anys, ha revelat, han frustrat 59 atemptats. Així mateix, ha promès més mitjans econòmics, humans i materials per a la policia, que un dia abans de la matança a la prefectura havia sortit als carrers per denunciar les seves males condicions laborals.

El president, que abans de la cerimònia es va reunir amb els familiars dels agents morts, una supervivent de la matança i el jove policia en pràctiques que va abatre l’agressor, considera vital «atacar l’arrel» de l’islamisme radical, i per això ha defensat «la vigilància, l’escolta atenta de l’altre i el despertar de les consciències».

Gestos d’allunyament

«És saber detectar a l’escola, a la feina, als llocs de culte, a prop de casa, les desviacions, aquests petits gestos que indiquen un allunyament dels valors i les lleis de la república», ha indicat després de llançar un missatge d’unitat i de matisar que no es tracta d’instal·lar la sospita.

Notícies relacionades

Segons la seva opinió, el que està en joc és el combat de tota una nació contra els que pretenen «dividir i manipular», per la qual cosa va apel·lar a formar un «bloc» al costat de les forces de l’ordre contra l’islamisme i les ideologies mortíferes «que no reconeixen ni les nostres lleis ni el nostre dret ni la nostra manera de viure» unint tots els francesos independentment de la seva confessió religiosa. «Lliurarem sempre el combat i al final el guanyarem», va concloure.

Abans del discurs del president, el ministre de l’Interior, Christophe Castaner, va imposar la Legió d’Honor a títol pòstum als quatre morts: Damien Ernest, Anthony Lancelot, Brice Le Mescam i Aurélia Trifiro. La cerimònia s’ha oficiat sota la pluja al pati de la prefectura de París, amb la silueta mutilada de Notre-Dame al fons, i en presència de les principals autoritats de l’Estat, tots els grups polítics amb representació parlamentària i els expresidents Nicolas Sarkozy i François Hollande.

Temes:

França