Costa crida a repetir l'aliança d'esquerres a Portugal

El primer ministre socialista es reforça a les urnes però sense aconseguir la majoria absoluta

El Bloc i els comunistes es mostren disposats a negociar però amb condicions

Portugal’s Prime Minister and Socialist Party (PS) candidate Antonio Costa casts his ballot at a polling station during the general election in Lisbon, Portugal October 6, 2019.  REUTERS/Jon Nazca

Portugal’s Prime Minister and Socialist Party (PS) candidate Antonio Costa casts his ballot at a polling station during the general election in Lisbon, Portugal October 6, 2019. REUTERS/Jon Nazca / JON NAZCA (REUTERS)

3
Es llegeix en minuts
Marta López
Marta López

Periodista

ver +

Els portuguesos estan millor que fa quatre anys, quan encara suportaven el jou del dur ajustament que va suposar el rescat econòmic del país. No només ho mostren les dades macroeconòmiques, que reflecteixen una recuperació prodigiosa, ni els indicadors de confiança, ho admeten ells a mitja veu quan se’ls pregunta. Ahir, a més, ho van demostrar amb el seu vot, renovant la confiança en el Partit Socialista (PS) António Costa, qui a l’enterrar les retallades més sagnants del període de l’austeritat ha fet que les seves vides siguin ara una mica més plàcides. Molt a prop de la majoria absoluta, el PS va ser el gran guanyador de les eleccions.

Costa és d’aquesta forma el gran beneficiat de l’anomenada ‘geringonça’, l’aliança parlamentària amb els partits de l’esquerra que li ha permès governar en minoria durant quatre anys. Un període d’estabilitat política i recuperació econòmica que els electors han agraït amb el seu vot. El Bloc d’Esquerra (BCE) i la coalició de comunistes i verds (CDU) perden força respecte al 2015. Era just el que havia demanat Costa, un PS «fort» en un país amb molt poca tradició de majories absolutes. Només tres en tota la història democràtica.

«Victòria, victòria», va ser el crit dels militants socialistes reunits en un hotel de Lisboa, quan van començar a conèixer-se els resultats. Amb més del 37% dels sufragis, el PS millora substancialment el seu resultat del 2015, però continuarà necessitant aliats per governar. Les projeccions li donen al Parlament entre 106 i 112 escons, molt a prop de la majoria absoluta de 116.  Per això no necessitarà els dos aliats que ha tingut fins ara. Amb un en tindrà prou. Amb el 8,9% dels vots, el Bloc manté els seus 19 escons i amb el 5,7% els comunistes i verds retrocedeixen a 10.

Però en el seu discurs després de conèixer els resultats, ja va deixar clar quines són les seves preferències. «Als portuguesos els ha agradat la ‘geringonça’ i desitgen la continuïtat de l’actual solució política, ara amb un PS més reforçat», va declarar el dirigent cridant a renovar el pacte amb les dues forces de l’esquerra. 

Costa haurà d’obrir ara un període de negociació, que en la passada legislatura va tancar en 35 dies per poder desallotjar la dreta del poder.  En la seva primera reacció als resultats, tant la dirigent del BE, Catarina Martins, com el comunista Jerónimo de Sousa es van mostrar disposats a ser part de la solució de Govern, però amb condicions.

El centredretà Partit Social Demòcrata (PSD) aconsegueix el 29% dels vots, 10 punts per sota del 2015 i el dretà Centre Democràtic i Social (CDS) no arriba al 5%. Suman junts 84 escons. Bufen vents de crisi entre els conservadors. La líder del CDS, Assunçao Cristas, ja va anunciar que deixa el lideratge del partit.

Amb el 2,7% dels vots i 4 escons, el Partit dels Animals, Persones i Naturalesa (PA) va experimentar el creixement que li van pronosticar les enquestes i podria tenir un paper determinant en la la pròxima legislatura si encalla la ‘geringonça’. El BE, l’equivalent a Podem a Espanya però amb 20 anys d’antiguitat, s’ha fet més gran i amb la maduresa ha crescut la seva ambició i no oculta la seva aspiració d’entrar en el Govern, un escenari que Costa ha descartat fins ara. 

Abstenció rècord

La ultradreta entrarà per primera vegada al Parlament de Portugal a través del partit Chega (Basta), que ha aconseguit el seu primer diputat, André Ventura.  Faran la seva entrada també a la Cambra amb un escó cada una dues petites formacions, Iniciativa Liberal i Livre.

L’abstenció va ser rècord: un 47%. El president de la República, Marcelo Rebelo de Sousa, havia cridat al vot ahir mateix apel·lant als «grans desafiaments» que Portugal té davant i citant expressament la «desacceleració econòmica mundial» com l’amenaça més immediata que plana sobre el país, després de quatre anys d’una recuperació que ha sorprès al món.

Notícies relacionades

Sota el Govern de Costa s’ha reduït el dèficit  (0,25), l’atur (6,3%) i el país creix per sobre de la mitjana europea (1,9% és la previsió per a aquest any). Unes dades que han permès aixecar algunes de les mesures més dures de l’ajustament. S’ha apujat el salari mínim (fins als 600 euros), s’han revaloritzat les pensions i s’han restituït parcialment els sous que tenien els funcionaris, mesures que han permès dir al primer ministre que «s’ha girat full a l’austeritat». 

Els portuguesos no són tan eufòrics. «Estem millor, però és que estàvem molt malament», ens deia diumenge una dona després de dipositar el seu vot.  És un sentir generalitzat. Per això va guanyar el PS, però sense majoria absoluta.