tensió pel 'brexit'

Dimiteix la ministra de Treball britànica per l'expulsió de 21 diputats conservadors

49757295 601

49757295 601 / OLI SCARFF (AFP)

3
Es llegeix en minuts

La ministra britànica de Treball i Pensions, Amber Rudd, va presentar aquest dissabte la seva dimissió, descontenta amb l’expulsió de companys de fila disposada pel Govern de Boris Johnson arran de la crisi del ‘brexit’. «No em puc quedar a un costat mentre conservadors bons, lleials i moderats són expulsats», va tuitejar Rudd, al referir-se als 21 diputats tories retirats del grup parlamentari per haver recolzat el veto a una sortida del Regne Unit de la Unió Europea (UE) sense acord el 31 d’octubre, informa Efe.

El Govern de Johnsonestà sumit en una profunda crisi des que va decidir l’agost suspendre les sessions parlamentàries a partir de mitjans de la pròxima setmana, cosa que ha enfurismat una part dels conservadors i els partits de l’oposició.

Rudd, que és proeuropea, va dir que havia parlat amb Johnson per explicar-li les seves raons i que continua «compromesa» amb els valors conservadors de la seva formació que la van portar a entrar en política. A la seva carta de dimissió remesa al «premier» i feta pública, l’ara exministra va admetre que no creia que «el principal objectiu» del Govern sigui sortir del bloc europeu amb un acord.

«El Govern està dedicant molta energia en preparar (una sortida) sense acord, però no he vist el mateix nivell d’intensitat en les nostres converses amb la UE, que ens ha demanat que presentem arranjaments alternatius a la salvaguarda irlandesa», va afegir l’ara extitular de Treball.

Aquesta garantia està pensada per evitar una frontera fixa entre les dues Irlandes –per no perjudicar el procés de pau a la província d’Irlanda del Nord– fins que Londres i Brussel·les arribin a un acord sobre la futura relació comercial.

«Aquesta matança miop dels meus col·legues ha desposseït el partit de diputats conservadors tolerants i dedicats. No puc donar suport a aquest acte de vandalisme polític», va insistir.

Després de conèixer-se la notícia, l’exministre de Justícia David Gauke va qualificar en un tuit de «valenta» la decisió de Rudd i va ressaltar que segurament «no ha sigut fàcil» per a ella sortir del Govern. Per la seva part, el líder del Partit del Brexit, l’antiimmigració Nigel Farage, es va preguntar en un tuit per què el primer ministre ha atorgat llocs ministerials a proeuropeus.

L’oposició i 21 diputats «tories» es van fer aquesta setmana amb el control de l’agenda parlamentària, reservada a l’Executiu, i van aconseguir tramitar una llei que veta un «divorci» dur de la UE.

Aquesta peça legislativa estableix que el primer ministre té fins al 19 d’octubre per aprovar al Parlament un eventual acord amb la UE, altrament haurà de demanar a la UE un retard del «brexit» de tres mesos –fins al 31 de gener de 2020–.

L’oposició també ha vetat a Johnson la possibilitat de convocar eleccions anticipades el pròxim 15 d’octubre al rebutjar-les dimecres a la Cambra dels Comuns. Al ser un avenç electoral –els comicis estan previstos per a 2022–, Johnson necessita el recolzament de dos terços de la cambra baixa.

Notícies relacionades

El cap del Govern ha deixat clar que preferiria estar «mort a una rasa» abans que demanar un retard del ‘brexit’. Johnson, que va arribar al poder el juliol passat després de la dimissió de Theresa May, va expulsar del seu partit, com a mesura de càstig, els 21 diputats conservadors que es van unir a l’oposició.

Entre els expulsats hi ha figures destacades del partit, entre elles el veterà diputat Kenneth Clark, considerat «el pare de la cambra» dels Comuns, i Nicholas Soames, net de l’exprimer ministre Winston Churchil i amb més de 25 anys de servei públic. 

Temes:

Brexit