DESASTRE NATURAL

L'huracà 'Dorian' sacseja les Carolines amb inundacions i tornados

La tempesta ha deixat una enorme devastació a les Bahames i almenys 20 morts

undefined49733119 a man walks among debris at the mudd neighborhood  devastate190906183044

undefined49733119 a man walks among debris at the mudd neighborhood devastate190906183044 / MARCO BELLO

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia

Després de deixar un llegat d’extrema destrucció al nord de les illes Bahames, l’huracà Dorian ha tocat terra a les costes de les Carolines, on està deixant inundacions, vents d’una intensitat considerable i diversos tornados que han augmentat el sotsobre als dos estats del sud-est dels Estats Units. Almenys unes 250.000 persones s’han quedat sense electricitat a la regió, paralitzada després que les autoritats ordenessin l’evacuació d’algunes zones i demanessin a la població que evités els desplaçaments. Ciutats costaneres com la històrica Charleston han vist com es negaven alguns dels seus barris per la crescuda de la marea i les precipitacions, malgrat que l’ull de l’huracà es trobava a més de 80 quilòmetres d’allà. El vent ha tombat també arbres i pals elèctrics.

La barrera d’illes delsOuter Banks, situades en l’extrem septentrional de Carolina del Nord, una zona turística de platges sortides a l’atlàntic, ha sigut el punt costaner per on ha fet la seva entrada a terra ferma aquest divendres a les 9.00 hores, les tres de la tarda hora espanyola. Des de dijous al matí l’huracà ha anat perdent força. És ara de categoria 2, amb vents sostinguts de fins a 170 quilòmetres per hora, suficient per causar cert grau de destrucció. A la frontera entre les dues Carolines un tornado va crear el pànic durant la jornada i, tot i que no es va haver de lamentar pèrdua de vides, va arrencar teulades i va fer caure algunes vivendes. Va ser un dels diversos tornados generats per Dorian. «No ha fet més que començar, tenim una llarga nit per davant», va dir el governador de Carolina del Nord, Roy Cooper.

Centenars de persones havien quedat atrapades a l’illa Ocracoke i es temia pel seu estat. «Hi ha equips de rescat preparats per sortir bé quan es pugui», va informar Cooper.  

Virgínia arribarà després. I a partir de divendres a la nit, ‘Dorian’ passarà pel sud-est de Nova Anglaterra i s’aproximarà dissabte a Nova Escòcia (Canadà). A mesura que vagi avançant, l’NHC espera que la intensitat es vagi dissipant, tot i que augura que en els pròxims dies continuarà mantenint categoria d’huracà.

20 morts

Mentrestant, a les Bahames prossegueix la recerca de més víctimes i l’entrega d’ajuda als supervivents. Segons l’últim recompte oficial, el nombre de morts ja s’eleva a 20, tot i que el ministre de sanitat va advertir que el balanç final serà superior. Les imatges aèries de l'arxipèlag donen compte de l'envergadura del desastre, especialment a les illes Abaco i Gran Bahama, sobre les quals va planar durant 36 hores. El 60% de Marsh Harbour, la principal ciutat de les Abaco, està destruïda, segons el primer ministre, Hubert Minnis, i l’aeroport es troba inundat.

Notícies relacionades

El cap humanitari de l’ONUMark Lowcock, va recalcar que ‘Dorian’ ha tingut un impacte «enorme» a les Bahames i també va assegurar que el país caribeny «no ha vist mai res d’aquesta escala». Segons l’organització, unes 70.000 persones estan necessitades d’ajuda immediata a l’arxipèlag, per la qual cosa ha desbloquejat un milió de dòlars del seu fons d’emergència per aportar una primera ajuda als afectats.

El xef espanyol José Andrés i la seva oenagé World Central Kitchen ha portat aquest dijous menjar a la petita illa de Green Turtle Bay i tenia previst dirigir-se també a Freeport, a Gran Bahama. L’oenagé compta amb el recolzament logístic de dos helicòpters, un barco i un vehicle amfibi.

Temes:

Huracans