La líder de Hong Kong anuncia la retirada de la llei d'extradició

La decisió de Carrie Lam arriba després de mesos de protestes massives en la pitjor crisi política en dècades

zentauroepp49698359 20 08 2019 carrie lam  en una rueda de prensa  politica inte190904112810

zentauroepp49698359 20 08 2019 carrie lam en una rueda de prensa politica inte190904112810 / Sion Ang SOPA Images via ZUMA Wi

1
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas

Carrie Lam, la cap executiva de Hong Kong, ha enterrat aquest dimecres una llei que feia més de dos mesos que estava morta en un gest més simbòlic que substancial i que no aturarà unes protestes en direcció a un programa de màxims. Massa poc i massa tard, han jutjat ja els antigovernamentals a les xarxes socials. La llei d’extradició quedarà com una de les més grans i més evitables catàstrofes polítiques que es recorden.

“El Govern retirarà formalment la llei a fi d’alleujar les preocupacions socials”, ha afirmat Lam en una breu roda de premsa. Ha tingut temps per rebutjar les quatre peticions restants dels activistes i per anunciar la creació d’un comitè d’experts que estudiarà les causes de la desil·lusió social. És obvi, ha rematat Lam, que una sola llei no és suficient per incendiar durant tres mesos un territori amb la sòlida reputació de pacífic.

Notícies relacionades

Lam va tramitar aquella llei per possibilitar l’enviament d’un assassí confés a Taiwan perquè fos jutjat. El final era lloable però Lam va descuidar les formes i no la va consultar amb Pequín ni amb els seus correligionaris. Qualsevol la podria haver alertat que la llei dispararia la desconfiança a l’illa, on ràpidament es va veure com una passarel·la cap a la tèrbola justícia de l’interior i la prova definitiva de les intromissions de Pequín en assumptes propis.

Més manifestacions aquest cap de setmana

La cap executiva va ignorar les primeres manifestacions i només després d’una explosió de violència va declarar la seva suspensió temporal. La llei estava morta des d’aleshores, com ella mateixa va repetir i els activistes reconeixien en privat, però la seva absurda negativa a retirar-la definitivament va esperonar les protestes. Els activistes, tres mesos després, han expandit les seves reclamacions fins al sufragi universal i lemes com “la revolució de la nostra era” o “doneu-nos democràcia o doneu-nos mort”, que suggereixen que no esgotaran aquesta energia social en una llei que, després de complir la seva funció catalizadora, s’havia convertit en irrellevant. Els antigovernamentals han anunciat més manifestacions aquest cap de setmana.

Temes:

Xina Hong Kong