CRISI A L'EXCOLÒNIA

Els estudiants de Hong Kong recolzen les protestes amb una vaga

El primer dia de classe es converteix en una reivindicació amb minuts de silenci i cadenes humanes

hong-protestas-estudiantes

hong-protestas-estudiantes

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Efe

Milers d’estudiants de secundària de Hong Kong han mostrat el seu recolzament a les manifestacions prodemocràtiques amb una vaga el seu primer dia del nou curs acadèmic.

Segons els organitzadors, més de 10.000 alumnes de la regió administrativa especial xinesa s’han sumat a la iniciativa, que vol aconseguir que les autoritats hongkongueses donin resposta a les cinc exigències dels manifestants.

Entre aquestes exigències hi ha la retirada total de la polèmica llei d’extradició, del terme ‘revolta’, per referir-se a les manifestacions, d’amnistia per als arrestats i d’una investigació independent sobre la brutalitat policial a la hora de dispersar les protestes i la introducció del sufragi universal.

A diverses escoles del territori hongkonguès es van dur a terme minuts de silenci i cadenes humanes, i està prevista una concentració a Edinburgh Place. Els estudiants –molts d’ells vestits de negre i emmascarats, com els manifestants– van distribuir pasquins informatius sobre els motius de la vaga, segons els mitjans locals.

Consciència social

"Esperem que més estudiants siguin conscients de la serietat de la llei d’extradició", va dir Yannis Ho Tsz-yan, estudiant de sisè grau, al diari hongkonguès ‘South China Morning Post’. Una altra estudiant, de tercer curs, no ha volgut participar per por de les represàlies: "Recolzo la lluita dels estudiants, però tinc por que l’escola em penalitzi per això després". Un altre estudiant citat per la radiotelevisió local RTHK, ha assenyalat: "En comptes d’evitar-lo hauríem d’agrair la possibilitat de parlar-ne. No crec que això vagi de política, sinó de les nostres vides".

Mentrestant, el funcionament del metro va tornar a la normalitat després que se suspengués la línia que connecta la ciutat amb l’aeroport desprésd’actes vandàlics per part d’alguns manifestants violents. Les protestes de diumenge van pretendre entorpir el trànsit cap a l’aeroport de Hong Kong, un dels més freqüentats d’Àsia i on les manifestacions van aconseguir la cancel·lació de gairebé mil vols a mitjans d’agost.

La polèmica llei d’extradició

Les manifestacions van començar el mes de març passat com a oposició a una polèmica proposta de llei d’extradició que, segons advocats i activistes, podria haver permès a Pequín accedir a "fugitius" refugiats al’excolònia britànica. Les protestes han mobilitzat des del juny centenars de milers de persones i han donat lloc a enfrontaments entre alguns manifestants violents i la policia, a la qual s’ha acusat d’abusar del seu poder a l’hora de dissuadir-les.

Notícies relacionades

Tot i que a començaments de juliol lesautoritats hongkonguesesvan declarar “morta” aquesta proposta de llei, els manifestants exigeixen que es retiri oficialment i han ampliat les seves demandes amb l’objectiu de millorar els mecanismes democràtics de la ciutat i, en definitiva, oposar-se a l’autoritarisme xinès.

Per la seva banda, Pequín assegura que darrere de les protestes hi ha una "mà negra" i assenyala "algunes forces delsEstats Units" com a responsables. Després de recuperar la sobirania del territori de mans britàniques el 1997, i sota la fórmula ‘Un país, dos sistemes’, el Govern xinès es va comprometre a mantenir l’autonomia de Hong Kong i a respectar fins al 2047 una sèrie de llibertats de què no gaudeixen els ciutadans de la Xina continental.