ESMENA CONSTITUCIONAL

Ucraïna elimina la immunitat parlamentària

Una esmena constitucional obre la porta que els diputats puguin ser detinguts i enjudiciats

zentauroepp49687085 ukrainian president volodymyr zelenskiy attends a parliament190903125852

zentauroepp49687085 ukrainian president volodymyr zelenskiy attends a parliament190903125852 / PRESSA SERVICEA OF PETROA POROSH

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Rada Suprema (poder legislatiu)d’Ucraïna ha aprovat una esmena constitucional que elimina la immunitat parlamentària a partir de l’1 de gener del 2020.

La modificació és una de les principals promeses electorals del president ucraïnès, Vladímir Zelenski, antic actor de comèdies que va guanyar folgadament les eleccions sense tenir cap experiència en l’àmbit polític. La seva principal mesura, destinada a lluitar contra la corrupció, va ser aprovada amb els sufragis de 373 diputats, sense que es registrés cap vot en contra. Els 27 diputats de Plataforma Opositora per la Vida no van participar en la votació.

L’esmena elimina de l’article 80 de la Constitució la norma que els diputats no poden ser detingutsarrestats sotmesos a persecució judicial sense el vistiplau de la Rada Suprema. L’oposició parlamentària detractora de l’esmena considera que retirar la immunitat als diputats els deixa a mercè d’acusacions motivades per mòbils polítics.

Responsabilitat penal

"Els diputats mantenen la inviolabilitat. No tenen responsabilitat penal per decisions polítiques, el seu vots en la Cambra o les seves intervencions públiques", va remarcar Zelenski al presentar el projecte de modificació constitucional abans de la votació. El cap de l’Estat va afegir que els legisladors no poden tenir immunitat en casos de delictes.

"Perdonin-me, però si un diputat arrossega amb el seu cotxe una persona o dona un tracte de favor a una empresa d’extracció d’ambre ha de respondre davant de la justícia", ha assenyalat el president ucraïnès.

Notícies relacionades

Zelenski ha indicat que l’eliminació de la immunitat parlamentària és una demanda que recolzen el 90% dels ciutadans del país. "No els recomano comprovar la veracitat d’aquesta xifra i veure quants d’ells es manifestaran demà al costat de la seu de la Rada Suprema", va dir el president al cridar els diputats a aprovar l’esmena constitucional.

"Vam prometre acabar amb la immunitat, vam prometre que no hi hauria ningú a Ucraïna amb un estatus especial", es va vanagloriar Aleksandr Dubinski, diputat del partit del president.

Temes:

Ucraïna