Alerta màxima

Evacuades les zones costaneres de Carolina del Sud i Geòrgia per l'arribada de l'huracà 'Dorian'

Més d'un milió de persones hauran de deixar les seves cases i propietats per traslladar-se a refugis segurs davant del perill de les inundacions i els forts vents

evacuadas las zonas costeras de carolina del sur y georgia por la llegada del huracan dorian / periodico

2
Es llegeix en minuts
Agencias

L’huracà 'Dorian', de categoria 5, ha arribat a les Bahames amb vents sostinguts de 322 km/h i avança amenaçadorament cap a la costa dels EUA. En les últimes hores, els governadors dels estats de Carolina del Sud i Geòrgia han ordenat l’evacuació obligatòria de les zones costaneres; una mesura que afecta més d’un milió de persones.

El governador de Carolina del Sud, Henry McMaster, ha instat la població a deixar les seves cases a partir del migdia d’aquest dilluns per "la sevaseguretat personal". En aquest estat, l’ordre suma unes830.000 personesde vuit comtats i inclou tots els centres de salut de la zona. Les autoritats han posat a disposició dels ciutadans una sèrie de refugis.  A Geòrgia, el governador, Brian Kemp, ha ordenat evacuacions als sis comtats costaners a partir d’aquest migdia.

Florida, les autoritats han decretat el tancament de ports i aeroports i han ordenat suspendre els serveis de trens i les escoles. 

13.000 cases destruïdes a les Bahames  

El 'Dorian' ha tocat terra a les Bahames aquesta matinada. A les illes Àbac ha provocat la destrucció de 13.000 vivendes i la caiguda de les telecomunicacions ha informat la Creu Roja. De moment, no hi ha informació sobre la pèrdua de vides humanes, però els danys materials són abundants. Els carrers s’han convertit en autèntics rius que s’han carregat cases i vehicles.  En les imatges difoses per diversos habitants de les illes són visibles cotxes i cases de les quals només es veu la teulada. L’huracà ha arrasat amb vents que en alguns moments han arribat als 295 quilòmetres per hora.

"No es pot distingir l’inici d’alguns carrers amb el del mar en gaires parts", ha explicat el primer ministre bahamià, Hubert Minnis. Centenars de persones es trobenrefugiades a les 14 esglésiesi escoles habilitades com a refugis. 

Notícies relacionades

El 'Dorian' avança ara cap a la costa est dels Estats Units, on es preveu que afecti especialment els estats deFloridaGeòrgia Carolina del Sud. Les previsions del Centre Nacional d’Huracans apunten que el 'Dorian' continuï sent un “huracà catastròficdurant els pròxims dies".

Per a l’estadística queda la dada que el 'Dorian' empata amb el 'Gilbert' (1988) i el 'Wilma' (2005) i l’huracà del Dia del Treball de 1935 per al segon huracà més fort de l’Atlàntic registrat, amb 295 quilòmetres per hora i només darrere de l’'Allen' (1980), que va portar vents sostinguts de 306 quilòmetres per hora. El ‘Dorian’ és l’huracà més fort registrat que ha afectat el nord-oest de les Bahames.