Estat d'emergència

L'huracà 'Dorian' obliga a tancar aeroports, trens i escoles a Florida

Empreses de transport aeri, marítim i terrestre han cancel·lat els serveis a causa del perill que representa aquest fenomen meteorològic

florida-cierre-servicios-dorian

florida-cierre-servicios-dorian

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

La possible arribada del potent huracà ‘Dorian’ a les costes de l’est de Florida, ha obligat a tancar aeroports i ports i a suspendre els serveis de trens, a més de retardar la tornada a classe de milers d’alumnes escolars i universitaris. Més d’un milió de persones hauran d’abandonar les seves cases i propietats per traslladar-se a refugis davant del perill de les inundacions i els forts ventsmiliócases propietats.

L’huracà, de categoria 5, la màxima de l’escala Saffir Simpson, va arribar a l’arxipèlag de les Bahames i seguirà en aquestes illes mentre avança lentament cap a l’oest, segons el Centre Nacional d’Huracans (NHC). S’espera que aquest monstruós cicló, amb vents de 200 milles per hora (322 km/h), arribi prop de la costa de Florida dimarts.

L’aeroport internacional de Palm Beach va anunciar que no serà operatiu, mentre els de Fort Lauderdale i Miami estan atents al curs del ‘Dorian’ per decidir si fan el mateix, segons van dir els seus portaveus a mitjans locals. A més, el port d’Everglades, situat a prop de Fort Lauderdale, ha anunciat que no funcionarà dilluns i PortMiami, que suspendrà operacions des de diumenge a la tarda.

Suspenen més serveis de transport

Els creuers que tenien prevista la seva arribada o sortida per a dilluns o dimarts han sigut reprogramats per a dimecres d’ara endavant. La companyia ferroviària privada Virgin Trains, abans anomenada Brightline, que opera una línia entre Miami i Palm Beach, no prestarà serveis dilluns, ni tampoc circularan aquell dia els trens interurbans de la companyia pública Tri-Rail pel sud de Florida.

Amtrack, companyia ferroviària d’àmbit nacional, també va suspendre els seus serveis a Florida. "Aquest cicló és molt perillós i impredictible. Si us plau, estigueu preparats i mantingueu-vos sans i estalvis", va assenyalar Virgin Trains en un comunicat.

L’Autoritat Regional de Transport del Sud de Florida va indicar que desconeix quan es reprendrà el servei de trens Tri-Rail, però que els seus esforços se centraran a reprendre’l com més aviat millor per al cas que siguin necessaris per ajudar en la recuperació després del pas del ‘Dorian’.

Els avisos i advertències del Centre Nacional d’Huracans inclouen una àmplia zona de la costa est de Florida, el punt més meridional de la qual és Deerfield Beach, a uns 42 quilòmetres al nord de Miami.

Tanquen escoles

Tot i que Miami queda fora dels patrons de trajectòria del ‘Dorian’, les escoles públiques del comtat de Miami-Dade no obriran les portes dimarts, dia en què hi havia prevista la tornada a les aules després de les vacances estivals, i romandran tancats fins a nou avís. La mateixa mesura va prendre el comtat veí de Broward, així com les autoritats de les escoles catòliques de Miami-Dade i de la majoria de les universitats del sud de Florida.

A Florida, prop de 200 hospitals i residències seran al seu torn evacuades, mentre que es posaran a disposició de la població diversos refugis. “Amb aquests anuncis sabem que no podem fer tothom feliç, però podem mantenir-los sans i estalvis", ha assegurat el governador de Florida, Ron DeSantis. També va exhortar a "no subestimar la força" del ‘Dorian’, que va tocar terra en un dels illots de les illes Abaco, pertanyents a l’arxipèlag de les Bahames, amb vents màxims sostinguts de 200 milles per hora (322 quilòmetres per hora), mai abans registrats en aquest lloc.

Falta d’aigua neta

L’huracà ha causat danys considerables a les illes Abaco i la Gran Bahama a les Bahames, segons les primeres avaluacions ràpides dels funcionaris de la Creu Roja al camp. Segons aquests informes, "fins a 13.000 cases han resultat severament danyades o destruïdes", ha anunciat la Federació Internacional.

Notícies relacionades

Les inundacions extenses a les illes Abaco són altament efectives, amb què s’ha creat una necessitat urgent d’aigua neta. La Federació Internacional va alliberar dilluns 250.000 francs suïssos (uns 230.000 euros) del seu fons d’emergència per finançar primers auxilis.

Aproximadament 500 famílies rebran assistència d’emergència, incloent-hi lones, mantes i carregadors de telèfons solars. Aquestes persones també rebran recolzament financer per reemplaçar el que han perdut.