PRÒXIM ORIENT

Hamàs decreta l'estat d'emergència a Gaza després de l'assassinat de tres policies en dos atacs

El moviment islamista que controla la franja arresta desenes de persones presumptament vinculades a Estat Islàmic o a grups salafistes

undefined49595359 mourners chant angry slogans as they carry the body of pales190828141257

undefined49595359 mourners chant angry slogans as they carry the body of pales190828141257 / Khalil Hamra

1
Es llegeix en minuts
Ana Alba

El moviment palestí islamista Hamàs ha declarat aquest dimecres l’estat d’emergència a Gaza i ha arrestat desenes de persones, presumptament partidàries del grup Estat Islàmic (EI) o d’organitzacions salafistes, segons han informat mitjans palestins. 

Les detencions s’han produït després que tres policies fossin assassinats ahir a la nit en dues explosions. Els morts han sigut identificats com Salameh al Nadim, de 32 anys, Alaa al Gharbali, de la mateixa edat, i Wael Khalifa, de 45.

Eyad al Bozom, portaveu del ministeri de l’Interior de la franja palestina, ha confirmat que els atacs van tenir lloc en dos punts de control de la policia de Hamàs situats al sud-est de la ciutat de Gaza i ha assenyalat que van causar també diversos ferits, entre ells una dona.

Possible obra de suïcides

Ningú s’ha atribuït encara la responsabilitat de les explosions, però, segons mitjans gazatins, i la cadena britànica BBC, podrien haver sigut obra de suïcides afiliats a Estat Islàmic.

Però el líder de Hamàs, Ismail Haniye, ha suggerit que Israel podria estar al darrere dels atacs a l’indicar en un comunicat que "el que no ha aconseguit (Israel) amb guerres i bloqueig, no ho aconseguirà amb aquests possibles crims i explosions". 

En els últims dies, les forces israelianes han bombardejat objectius de Hamàs després del llançament de coets des de la franja sobre territori israelià. En les últimes dues setmanes, s’han produït trets de coets cinc vegades i l’Exèrcit israelià ha respost cada atac.

Notícies relacionades

No obstant, un portaveu militar israelià ha assegurat que Israel no té res a veure amb les explosions d’ahir a Gaza, controlada per Hamàs des del 2007.

Els atacs salafistes són molt poc freqüents a la franja, ja que les forces de Hamàs mantenen un ferri control sobre aquest tipus de grups.