FACT CHECK

Aquestes mentides sobre els incendis de l'Amazones s'estenen per la xarxa

Molts usuaris i fins i tot comptes certificats estan compartint imatges d'antics incendis i d'animals carbonitzats que no es corresponen amb l'actual tragèdia ambiental

bulosamazonas

bulosamazonas

4
Es llegeix en minuts

El món mira amb pànic elsincendis forestals que des de fa setmanes arrasen milers d'hectàrees de l'Amazònia del Brasil. El pulmó del planeta en flames s'ha convertit en la preocupació més gran de Governs i personatges públics i famosos tant d'Europa com d'Amèrica. Líders mundials, Governs i diverses personalitats s'han sumat a la crida mundial per salvar aquesta zona selvàtica de les flames, de les quals el president brasiler,Jair Bolsonaro, assenyala com a responsables les ONG. El president francés,Emmanuel Macron, ja parla d'«una crisi internacional» i assegura que la qüestió es tractarà amb urgència aquest cap de setmana durant la cimera del G7 a Biarritz (Francia).

Las xarxes també bullen pel gran foc, que ja s'ha estès a l'Amazònia boliviana i peruana. Sota l'etiqueta#PrayForAmazonas-primer 'trending' des de dimecres- lamenten latragèdia medioambiental. No obstant, no totes les imatges que alguns utilitzen corresponen als incendis actuals, sinó que daten d'altres anys.

Usuaris d'internet, i fins i tot comptes certificats, s'han fet ressò d'imatges antigues o que fins i tot se situen molt lluny del Brasil. Aquest és el cas d'una impactant fotografia en la qual es veu una mona abraçant la seva cria, que ha mort a causa de les flames. Aquesta imatge la va prendre el fotògraf indi Avinash Lodhi, a Jabalpur (Índia).

El mateix passa amb la foto d'un conill cremat. Però l'animal no ha mort ara a la selva amazònica, sinó quan fugia de les flames a Califòrnia, el novembre de l'any passat.

Altres imatges de la selva en flames que circulen tampoc són actuals. Per exemple, una imatge d'un bosc arrasat on es veu un arbre solitari. Efectivament, correspon a l'Amazones, però la foto és de Bruno Kelly, professional de Reuters, i va ser presa durant l'operació 'Onada Verda', l'agost del 2017 (era un incendi controlat a càrrec de l'Institut Brasiler de Medi Ambient).

L'agència France Press assenyala altres imatges amb milers, i fins i tot milions, de 'm'agrada' que no són dels incendis d'aquest estiu.

Fins i tot el president Macron ha caigut en el mateix error. Aquest dimecres, quan es feia ressò i denunciava la gran «crisi internacional» a causa dels incendis, el cap de l'Estat francès va acompanyar els seus tuits amb una foto brutal de la selva devastada. L'esmentada agència de notícies assenyala que aquesta foto és del nord-americà Loren McIntyre, que va morir el 2003.

El fill del actorWill Smith, el tambéactor i model Jader Smith també s'ha portat a engany, commogut per la crisi mediambiental que viu el planeta. Per denunciar els incendis, ha utilitzat una foto de 1989 que ha compartit en el seu compte d'Instagram i on ha acumulat més d'1,2 milions 'm'agrada'. Aquesta mateixa imatge va ser publicada pel diari britànic 'The Guardian' el 2007. El seu autor és Sipa Press.

Veure aquesta publicació a InstagramThe AMAZON Rain FOREST IS ON FIRE THIS IS TERRIBLE IT’S ONE OF THE BIGGEST CARBON SINKS IN THE WORLD, Spread The Word. #theamazonrainforestUna publicació compartida de Jaden Smith (@c.syresmith) el 21 Ag, 2019 a les 5:35 PDT

Més fotos que s'han viralitzat aquests dies i que en realitat tenen anys: una a nivell de terra, espectacular amb unes flames gegants. En realitat la foto és delMario Tama(Getty Images), i es va fer el 22 de novembre a l'estat brasiler de Maranhao (al nord-est).

Notícies relacionades

Compte amb la dramàtica foto que també circula amb el 'hashtag' #PrayForAmazonas, en la qual es veuen dos animals assetjats per les flames. Es va fer al continent nord-americà, sí, però a milers de quilòmetres de la selva brasilera. La imatge és de John McColgan, del 6 d'agost del 2000, i va ser feta a Montana (EUA).

També són falsament actuals vídeos com el que circula amb la llegenda: «Avui dia a l'Amazones». Segons AFP, corresponen a un incendi del 6 de juliol en un llogarret en un estat brasiler que ni tan sols fa frontera amb l'Amazones.