Fòrum de moviments alternatius

La contracimera d'Irun i Hendaia declara il·legítim el poder del G7

La crisi climàtica, la pobresa i les barreres a la immigració centren un debat en què Bildu també ha ficat la situació de les nacions sense estat

marta-rovira-y-otegi-contracumbre-g7

marta-rovira-y-otegi-contracumbre-g7

2
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

És poc probable que qui va fixar aquest cap de setmana com a data per a la reunió del G7 endevinés la triple coincidència econòmica, ecològica i migratòria que teloneja de fons a la reunió a Biarritz dels caps de govern dels Estats Units, el Regne Unit, França, Alemanya, Itàlia, el Japó i el Canadà, amb Pedro Sánchez com a comensal convidat.

Però aquest fòrum ha vingut a coincidir a l’agenda d’actualitat amb un agreujament de la guerra comercial entre els EUA i la Xina, un incendi devastador a l’Amazones i una doble circumstància en matèria de desplaçaments humans: les crisis de l’‘Open Arms’ i l’‘Ocean Viking’ i el viatge de retorn postvacacional de tres milions i mig de magribins als seus llocs de treball a Europa, a qui Trànsit desvia a les fronteres aragonesa i catalana amb el país veí, precisament pel G7.

Així, no és pas estrany que la megaeconomia (més que la micro i la macro), l’alarma climàtica i l’escàndol humanitari del Mediterrani hagin sigut eixos de la denúncia que els prop de 5.000 activistes congregats per les plataformes G7Ez (G7No) i GT Alternatives han tractat a la contracimera prèvia a la trobada d’aquest cap de setmana.

Nacions sense estat

Aquests temes... i el de l’“autoritarisme” contra les nacions sense estat, que s’ha fet un lloc a l’agenda del centre de congressos FICOBA d’Irun i l’escola Jean Jaurès d’Hendaia.

No podia faltar al menú, ja que Bildu és amfitriona i Esquerra Republicana de Catalunya, les CUP i els nacionalistes corsos i escocesos són col·laboradors en actes que els francesos del moviment de les armilles grogues declaren en pancartes “Fora de la llei Macron”.

Per al tancament del cartell ha col·locat l’organització la celebració d’un col·loqui a Irun en què, amb el líder de Bildu Arnaldo Otegi a l’escenari, ha intervingut ‘online’ la dirigent d’ERC Marta Rovira des de Suïssa. 

Desastre ecològic

L’acte va competir en assistents amb un altre sobre sobirania alimentària, entre la concurrència de la qual sobresortia Juan López de Uralde, líder d’Equoi un dels intervinents en les frustrades negociacions d’Unides Podem amb els socialistes per formar Govern.

“Aquesta contracimera serveix per a la reflexió sobre el moment que viu el planeta –ha explicat Uralde a EL PERIÓDICO–, perquè hi ha un model econòmic que està destruint més que mai i de forma visible l’ecosistema. El més apressant que s’ha tractat és la gravetat de la crisi ecològica, i el més nou, el moviment de joves pel clima”.

Certament, a la contracimera s’ha parlat d’idees contra el que ja entre els moviments alternatius es diu sense embuts “la fi del món”. Del mil·lenarisme, als temes socials i laborals: G7Ez ho diu a l’eslògan “La fi del món, el final de mes, la mateixa lluita”.

Denúncia dels poderosos

És el que, en un llenguatge més tècnic, el moviment Attac descriu com “desconstruir l’arquitectura neoliberal, que no respecta la vida en cap de les seves formes”.

Notícies relacionades

La seva màxima representant, Cuca Hernández, ha explicat a EL PERIÓDICO que “la principal anàlisi que s’ha fet en actes i tallers és la denúncia de la il·legalitat de les decisions que puguin prendre els qui s’autoproclamen governadors del món”. 

Aquesta economista creu que “serà molt difícil” que aquest cap de setmana els set líders més influents del món “arribin a un acord sobre res, perquè els que han generat desigualtat climàtica, econòmica i de gènere difícilment poden ser la solució. En tot cas, veuran quin negoci hi ha en apedaçar aquests problemes”.