PRÒXIM ORIENT

Rússia bombardeja els voltants d'un comboi turc al nord de Síria

Damasc acusa els vehicles de dirigir-se a socórrer els rebels assetjats per l'Exèrcit de Bachar al-Assad

L'acció ha causat la mort d'un combatent d'un grup rebel avalat per Ankara, segons l'Observatori Siri de Drets Humans

zentauroepp49488717 inhabitants of maaret al numan in syria s northern province 190819121108

zentauroepp49488717 inhabitants of maaret al numan in syria s northern province 190819121108 / OMAR HAJ KADOUR

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Caces del règim sirià i els seus aliats russos han bombardejat el perímetre al voltant d’un comboi turc format per gairebé una trentena de vehicles, que, segons Damasc, es dirigia a socórrer els rebels assetjats per l’Exèrcit de Bachar al-Assad a la localitat del nord de Khan Shaykhun.

L’Observatori Siri de Drets Humans (OSDH) ha indicat en un comunicat que les aviacions siriana i russa van atacar les tropes turques quan estaven estacionades a la carretera Damasc-Alep a l’altura de Maarat al-Numan, al sud de la província d’Idlib,  l’últim bastió opositor a Síria.

Segons l’oenagé, amb seu al Regne Unit i una àmplia xarxa de col·laboradors sobre el terreny, l’acció va causar la mort d’un combatent d’un grup rebel avalat per Ankara i ferides a alguns més. D’acord amb la seva versió, 25 vehicles amb soldats i equipament militar i logístic es van endinsar en territori sirià mitjançant el pas fronterer de Bab al-Hawa i es van dirigir al sud d’Idlib, parant a Maarat al-Numan "degut a un bombardeig".

'Violació de sobirania, unitat i pau'

El Ministeri d’Afers Estrangers sirià ha defensat que el comboi turc es dirigia a Khan Shaykhun "per rescatar els terroristes derrotats del Front Al-Nusra", com es deia fins al juliol de 2017 l’exfilial siriana d’Al-Qaida, ha recollit l’agència estatal SANA.

Sense pronunciar-se sobre els bombardejos, una font del departament ha qualificat l’entrada de les tropes d’Ankara en el seu territori de "violació escandalosa de la sobirania, unitat i pau del territori sirià".

"Aquesta actitud hostil del règim turc no afectarà de cap manera els esforços de l’Exèrcit sirià per perseguir al romanent de terroristes a Khan Shaykhun, entre altres zones, fins a netejar tot el territori sirià de la presència terroristes", ha indicat SANA, fent-se ressò de les declaracions d’Exteriors.

Combat pel control

L’Exèrcit sirià continua la seva ofensiva aèria i terrestre per prendre el control de l’important bastió rebel de Khan Shaykhun i es troba ja a uns 500 metres del seu centre urbà, després d’entrar ahir a la nit a la perifèria.

Notícies relacionades

Fa unes setmanes, es va suspendre el cessament d’hostilitats que el Govern sirià havia proclamat tot just quatre dies abans a Idlib, acusant les faccions i el seu aliat Ankara de no respectar el pacte de Sotxi.

L’acord de Sotxi, segellat per Turquia i Rússia al setembre del 2018 i que mai va ser respectat del tot, establia la creació d’una zona desmilitaritzada que incloïa Idlib, el nord deHama  i la mediterrània Latakia, així com l’oest d’Alep, zona que hauria d’estar sota supervisió conjunta de turcs i russos.